Oman kodin rakennusprosessi alkaa yleensä tontin valinnasta ja ostosta. Tontin valinta onkin yksi avaintekijöitä suunnitellessa omaa kotia. Tämän vuoksi tontin etsimiseen ja hankitaan kannattaa käyttää aikaa ja varmistaa, että alue on mieleinen sinulle ja perheellesi.
Haastattelimme asiantuntijoitamme, projektimyyntipäällikkö Markus Saarelaista ja Honka-myyjä Mika Pihoa liittyen tontin etsimiseen sekä sen valintaan. Tässä blogipostauksessa he jakavat parhaat vinkkinsä sinulle.
Miten löydän hirsitalolleni tontin?
– Usein tonttia lähdetään etsimään esimerkiksi kiinteistönvälittäjän kanssa yleisimpien markkinointikanavien, kuten Etuovi.comin kautta. Lisäksi kannattaa soittaa paikalliselle kiinteistönvälittäjälle ja kertoa kiinnostuksesta määrätynlaiseen tonttiin ja alueeseen. Kiinteistönvälittäjä voi näin laittaa tarpeesi korvan taakse ja kuullessaan sopivasta tontista tai sopivan tontin tullessa myyntiin ottaa sinuun yhteyttä. Näin tontin voi saada ennen kuin se menee julkiseen välitykseen, Markus kertoo.
– Lisäksi kannattaa huomioida, että Suomesta löytyy paljon huonokuntoisia kiinteistöjä, joissa on purkukuntoinen talo. Tällöin purkamalla talon saa itselleen hienon tontin. Plussaa on, että yleensä tällaisissa kiinteistöissä infrastruktuuri eli tieverkosto sekä sähkö- ja vesiliittymät ovat jo valmiina. Eli etsinnät kannattaa ulottaa pelkkien tonttien sijaan myös kattamaan kiinteistöt, Markus lisää.
Hän jatkaa: – Tietysti yksi vaihtoehto on myös käydä katselemassa eri asuinalueita ja mieleisen paikan tai tyhjän tontin löydyttyä, etsiä esim. Maanmittauslaitoksen sivuston kautta kiinteistötunnusta ja selvittää sitä kautta rakentamisen mahdollisuuksia. Kiinteistörekisteritunnuksen perusteella voi yrittää ottaa yhteyttä suoraan myös tontin omistajaan.
Yleensä myös talotoimittajat voivat olla tukena ja apuna tontin valinnassa.
“Asiantunteva talotoimittaja tukee prosessissa ja voi ohjata oikeiden henkilöiden puheille, kun tiedetään miltä paikkakunnalta tonttia ollaan etsimässä.”
Mika Piho, Honka-edustaja, Lahti
Mitä tulee huomioida tontin sijaintia valittaessa?
– Päällimmäisenä ajatuksena kannattaa huomioida, että sijainti määrittää hyvin pitkälti sen, missä oma arki pyörii. Lisäksi kannattaa miettiä kulkuyhteydet; onko auto(ja) käytössä, millaiset ovat julkisen liikenteen yhteydet? Entä miten sijoittuvat omaan arkeen tiiviisti liittyvät palvelut, kuten koulut, kaupat ja harrastukset?, Markus muistuttaa.
Mitä tulee tietää tontin valintaa tehdessä?
– Mikäli alue – ja tontti – on kaavoitettu, tulee huomioida tontin kaavaan asetetut määräykset. Kaavassa on määritelty rakentamista koskevat asiat, kuten esimerkiksi kuinka monta kerrosta talossa saa olla. Kaavamääräykset kannattaa siis tarkistaa aina etukäteen, jotta vältytään myöhemmiltä pettymyksiltä, Markus kertoo.
– Jos mielessäsi on tietty haluttu talomalli, kannattaa jo ennen tontin ostopäätöstä varmistaa, että kyseisen talon saa rakennettua tontille. Jos taas tontti on jo valittu ja ostettu, kannattaa huomioida, että siinä vaiheessa tontti sanelee hyvin pitkälti sen, mitä tontille voi rakentaa, Mika lisää.
Kaava-alueella tontille on määrätty rakennusalue/rakennuspaikka, kun taas vastaavasti haja-asutusalueella talon sijoittelu on tontille vapaampaa.
“Tonttia ostaessa kannattaa myös huomioida ilmansuunnat eli auringon nousu- ja laskusuunnat, jotka vaikuttavat oleellisesti talon suunnitteluun.”
Markus Saarelainen, Honkarakenteen projektimyyntipäällikkö
Entä tontin ostaminen – mitä sen suhteen kannattaa huomioida?
– Purkavaa ehtoa kannattaa pyytää kiinteistön kauppakirjaan. Jos tontille ei saadakaan rakennuslupaa, voidaan kauppa peruuttaa, Mika kertoo.
Onko jotain muuta tärkeää, mikä vaikuttaa tontin valintaan?
– Vastaava työnjohtaja ja pääsuunnittelija kannattaa ottaa mukaan projektiin jo heti tonttia valittaessa. He osaavat ohjeistaa ja huolehtia, että tonttiin liittyvät tärkeät asiat ovat tiedossa. Lisäksi vastaava työnjohtaja voi ottaa kantaa maanrakentamiseen liittyviin kysymyksiin, kuten paljonko tontti teettää maanrakennustöitä, ja paljonko ne arviolta kustantavat. Hongan myyjät osaavat myös suositella paikkakuntakohtaisesti hyväksi todettuja vastaavia työnjohtajia ja pääsuunnittelijoita, Markus kertoo.
– Pakottavista kaavoista ollaan luopumassa – uusissa kaavoissa on nykyään väljemmät säädökset ja ehdot talon mallin, koon ja ulkonäön suhteen. Myönnettyyn rakennuslupaan saattaa sisältyä ehto, joka määrää, että tontilla tulee rakentaminen aloittaa ja valmistua tiettyyn päivämäärään mennessä, Mika lisää.
– Myös vuokratontti voi olla yksi varteenotettava mahdollisuus. Tällöin tontille tehdään ensin vuokrasopimus ja tontin voi myöhemmin halutessaan lunastaa, Mika muistuttaa.
Tilaa kuvasto suunnittelun avuksi!
Tutustu mallistoihimme kuvastoa selaamalla ja poimi inspiroivat ideat oman hirsikodin tai -mökin toteutukseen.
Hirsitalon rakentamisen kattava tietopankki
Kokosimme näiltä sivulta löytyvän, kattavan Hirsitalon rakentaminen -tietopankin avuksi ja tueksi Sinulle hirsitalon rakennuttaja. Se on kattava infopaketti, joka sisältää sinulle tärkeää tietoa ja hyödyllisiä työkaluja rakennushankkeen etenemisestä, suunnittelusta ja vastuista. Tervetuloa mukaan!
TutustuTähän blogiartikkeliin haastateltiin:
Markus Saarelainen
Projektimyyntipäällikkö, Honkarakenne
Mika Piho
Honka-myyjä