Huolellisesti toteutettu LVI-järjestelmä takaa asumismukavuuden ja mukautuu talon asukkaiden tarpeisiin vuosiksi eteenpäin. Kysyimme Honkarakenteen LVI-projektipäällikkö Janne Kivistöltä, mitä on syytä huomioida, kun lähdetään tekemään omakotitalon LVI-suunnitelmaa.
Mitä tarkoitetaan LVI-suunnittelulla?
Lähdetään liikkeelle perusteista. Mitä kaikkea omakotitalojen LVI-suunnitelmat kattavat? Kivistö kertoo LVI-suunnittelun koostuvan nimensä mukaisesti kolmesta pääelementistä, joista lyhenne muodostuu: lämmöstä, vedestä ja ilmasta. Suunnittelu alkaa talon ulkopuolisista järjestelmistä, joiden jälkeen päästään sisäpuolen suunnittelun pariin. LVI-järjestelmään kuuluu veden ja viemäreiden lisäksi lämmitys ja ilmastointi.
LVI-suunnitelmat tarkoittavat Kivistön mukaan laajaa kokonaisuutta, joka kulkee rinnakkain monien muiden talon rakentamista koskevien suunnitteluvaiheiden kanssa. “LVI-suunnitteluun kuuluu asemapiirros, sisäpuolen vesiviemärit, ilmanvaihto ja lämmitys. Myös sähkösuunnittelu ja talotekniikan vaatimat katon läpiviennit kuuluvat samoihin suunnitelmiin”, Kivistö selittää. “Moni haluaa nykyään mukaan myös jäähdytyksen, jonka tarvetta esimerkiksi isot ikkunat nostavat.”
Ensimmäinen askel on huolellinen ennakkotietojen kerääminen
Kivistön mukaan LVI-suunnittelun tärkeimmässä vaiheessa asiakas kartoittaa ennakkotiedot. “Ennakkotietoihin lukeutuu lämmitysmuodon valinta sekä ilmastointi, joka omakotitalossa tarkoittaa lämmön talteenotolla varustettua poistoilmanvaihtoa tai joissakin tapauksissa painovoimaista ilmanvaihtoa. Oleellisia tietoja ovat myös kohteen sijainti, mahdollinen lattialämmitys ja jakotukkien sijoituspaikat: piilotetaanko ne vaatehuoneeseen vai tuleeko taloon erillinen tekninen tila. Vesipisteiden sijainnit on hyvä määrittää tässä vaiheessa”, Kivistö luettelee.
Ennakkosuunnitelmissa mietitään elämää eteenpäin uudessa talossa. Esimerkiksi ulos sijoitettavalle poreammeelle on hyvä tehdä varaus jo suunnitteluvaiheessa, vaikka poreamme saattaisikin kuulua vasta tulevaisuuden haaveisiin. Kivistö mainitsee myös takan osana ennakkosuunnittelua. “Vaikka takka ei sinänsä olekaan LVI-asia, niin se on oleellinen ilmanvaihdon kannalta. Mietitään jo vähän, että minkälainen ja mihin se sijoitetaan. Kun ennakkotiedot on kasattu hyväksi paketiksi, päästään aloittamaan varsinainen suunnittelu.”
“Kun ennakkotiedot on kasattu hyväksi paketiksi, päästään aloittamaan varsinainen suunnittelu.”
LVI-suunnittelu tarkoittaa asiantuntijoiden yhteistyötä
“Suunnitteluprosessin edetessä LVI-suunnittelijat tekevät ensimmäisen luonnosversion, jonka asiakas saa hyväksyttäväksi. Tästä voi vielä tarkistaa, että ennakkotiedoissa annetut tiedot pitävät paikkansa ja siellä on huomioituna kaikki, mitä asiakas haluaa”, Kivistö selittää prosessia. “Sen jälkeen tehdään vielä mahdolliset muutokset asiakkaan toiveiden perusteella, minkä jälkeen on lopullisten kuvien vuoro. Sitten alkaa työt.”
Kivistön mukaan projektin tärkein henkilö on pääsuunnittelija, joka on asiakkaan tuki ja turva monessa asiassa kuvien tarkistamisesta lähtien. “Pääsuunnittelija osaa auttaa ja koordinoida oikein, jos kuviin tulee muutoksia tai jos tarvitaan erikoislupia vaikka maalämmön poraukseen tai muuhun kunnan puolelta. Pääsuunnittelija on palkkansa arvoinen rakentajalle”, Kivistö toteaa. “Me Honkarakenteella suosittelemme, että myös vastaava mestari on tässä vaiheessa mukana. Meiltä saa myös ilman muuta vinkkejä sekä LVI-puolelta, työpäälliköiltä että myyjiltä.”
Kivistö kiteyttää hyvän suunnittelun vaativan yhteistyötä eri asiantuntijoiden välillä. “Hyvässä suunnittelussa talotehtaan omat suunnittelijat, yhteistyökumppanit ja LVI-suunnittelijat kommunikoivat keskenään eikä LVI-suunnittelua irroteta erilliseksi osa-alueeksi.”
Asiakaslähtöisiä suunnitelmia ja ennakointia
Kivistö pitää asiakaslähtöisiä suunnitelmia tärkeinä. “Me Honkarakenteella emme käytä koskaan samoja suunnitelmia, vaikka kyseessä olisi mallitalo. Vaikka muutokset eivät olisi isoja, ovat ne aina omia.” Kivistön mukaan äänieristys sekä lämmityksen ja valaistuksen ohjausasiat mietitään aina asiakkaan mieltymyksen mukaan. Kivistö toteaa huolellisen ja yksilöidyn LVI-suunnittelun tarkoittavan itse asiassa säästöä asiakkaalle: “LVI-urakonnin hinnassa näkyy, kun kaikki on mietitty valmiiksi. Näin ei tule lisätöitä ja huomioita enää rakentamisen aikana.”
Valinnanvaraa ja päätöksiä on paljon. Hankinta- tai käyttökustannukset laittavat pähkäilemään esimerkiksi lämmitysratkaisujen välillä: valitako maalämpö, vesi-ilma- tai poistolämpöpumppu vai kaukolämpö, tai tehdäkö sähköistys- tai vesivarauksia tulevaisuuden varalle. Kivistö kannustaa pitkän tähtäimen suunnitelmiin ja ennakoimaan mahdolliset muutokset talossa, käytettävyyden ja esimerkiksi huollon tarpeen. Näin kodin muutokset eivät vaadi suuria jälkitöitä.
Viisi vinkkiä onnistuneeseen LVI-suunnitteluun
- Perusteellinen taustatyö on LVI-suunnittelun perusta, joten ennakkotiedot kannattaa kerätä mahdollisimman huolellisesti.
- Panosta pääsuunnittelijaan, hän on asiakkaalle asiantunteva tuki ja turva läpi prosessin.
- LVI-suunnittelu on asiantuntijoiden yhteistyötä – LVI-suunnittelua ei pidä erottaa erilliseksi suunnittelun osa-alueeksi vaan kuljettaa rinnan muun talon suunnittelun kanssa.
- Tee pitkän tähtäimen suunnitelmia: voisiko tulevaisuudessa olla käyttöä esimerkiksi ulkoporealtaan käyttövaraukselle?
- Pidä mielessä LVI-suunnitelmia tehdessäsi käytettävyys, mahdolliset muutokset talossa, äänieristys ja huollon tarve. Näin löydät juuri sinun asumiseesi sopivimmat ratkaisut.
Janne Kivistö, Honkarakenteen LVI-projektipäällikkö
Lataa Hirsitalon rakentajan muistilista
Muistilistamme sisältää pääkohdat, jotka ovat hyvä tietää rakennusprosessiin lähtiessä.
Ota yhteyttä – asiantuntijamme auttaa!
- Haluatko lisätietoa rakennushankkeen vaiheista tai kustannuksista?
- Mietitkö sopivaa tapaa toteuttaa unelmasi?
Jätä meille yhteydenottopyyntö ja alueesi Honka-edustaja on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Koko maan kattava myyjäverkostomme on palveluksessasi.
Ota yhteyttä