Tulevaisuuden kaupungit rakennetaan puusta
Edelläkävijät huomioivat jo nyt rakentamisen hiilijalanjälkeä koskevat tulevat säädökset ja ovat mukana puurakentamisen trendissä. Esimerkiksi Vantaa kaavoittaa alueita jo yksinomaan puurakentamiseen ja rakentaa myös kaupungin koulut ja päiväkodit mahdollisuuksien mukaan aina puurunkoisina Mitä enemmän puuta kohteessa hyödynnetään, sitä suuremmat ovat ilmastohyödyt alhaisen hiilijalanjäljen ja suuren hiilivaraston ansiosta. Puusta voidaan toteuttaa paitsi ympäristöystävällisiä, myös sisäilmaltaan toimivia, viihtyisyydeltään ainutlaatuisia rakennuksia.
Säädöksillä rakentamisen hiilijalanjäljen kimppuun
Rakentamisen hiilijalanjälkeä kannattaa lähteä vähentämään ajoissa. Maankäyttö- ja rakennuslain asetukseen ollaan vuoteen 2025 mennessä viemässä vaatimusta hiilijalanjälkilaskennasta ja hiilijalanjäljen raja-arvoista. Puurakentamisella voidaan pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä, koska puurakenteiden valmistuksenaikaiset päästöt ovat pienet.
– Hiilijalanjälki vaikuttaa jatkossa esimerkiksi rakennusluvan saamiseen. Kun hiilijalanjäljen asetukset astuvat voimaan, puukohteet tulevat pärjäämään tässä mittelössä, Tampereen yliopiston rakennusopin professori, puurakentamisen dosentti Markku Karjalainen kertoo.
Puun käytön lisäämisellä tavoitteiden mukaisiin päästövähennyksiin päästään helposti
Markku Karjalainen,
puurakentamisen dosentti ja Tampereen yliopiston rakennusopin professori
Puun ympäristöystävällisyys saa yhä useammat toimijat kallistumaan puurakentamiseen. – Yksi kuutiometri kasvavaa puuta sitoo fotosynteesin kautta noin tuhat kiloa hiilidioksidia itseensä, samalla vapautuu noin 700 kiloa happea ilmakehään. Puun vajaan 500 kilon kuivapainosta puolet on hiiltä. Puun vanhetessa fotosynteesi hidastuu, jolloin puuhun varastoitunut hiilidioksidi on kannattavaa sitoa kiinteistöihin, Karjalainen opastaa.
Hirsipäiväkotiin on halukkaita jonoksi asti
Hirrestä ja massiivipuusta rakennetut koulut, päiväkodit ja palvelutalot ovat tunnelmaltaan ja akustiikaltaan viihtyisiä ja rauhoittavia. Puurakennuksen sisäilma on suotuisa, sillä puu tasaa luontaisesti sisäilman kosteutta.
Jyväskylän kaupungin palvelukoordinaattori Heli Arnberg on kokenut puurakennuksen ainutlaatuisuuden vierailtuaan useasti vuonna 2019 valmistuneessa hirsipäiväkoti Versossa.
– Vaikuttuneena totean, etten ole reilun 31 työvuoteni aikana koskaan ennen nähnyt yhtä kaunista ja houkuttelevaa päiväkotiympäristöä. Kokonaisuus on toiminnallisesti ja visuaalisesti tarkkaan harkittu. Suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtana on ollut lapsen maailma, lapsen hyvä arki, Arnberg ihastelee. Hirsipäiväkodissa on hänen mukaansa käsin kosketeltava rauha.
– Hirsi luo akustiikaltaan hiljaisen ja tunnelmaltaan rauhoittavan miljöön. Tämän kokevat kaikki tilaan astuvat, niin työntekijät kuin lapset perheineen. Ei ihme, että Versoon on halukkaita jonoksi asti. Itsekin toivoisin, että omat lapsenlapseni saisivat kasvaa rauhoittavassa hirsipäiväkodissa.
Myönteisiä kokemuksia puurakennuksessa oleskelusta ja työskentelystä on laajalti. Puukiinteistöt lisäävätkin alueiden arvostusta ja jopa arvoa.
– Sisäilmaongelmat vaivaavat maamme kiinteistöjä. Työntekijät ja vanhemmat ovat muuttaneet jopa paikkakunnalta toiselle, jotta he voivat työskennellä terveellisessä ympäristössä ja tarjota lapsille mahdollisuuden käydä puukoulua, Karjalainen tietää.
Katso video Oulun kristillisestä koulusta
Oulun kristillisen koulun apulaisrehtori Petri Ojala kertoo, miksi he valitsivat massiivipuisen hirren uuden koulurakennuksensa materiaaliksi:
Puun hyvinvointia edistävät ominaisuudet perustuvat positiivisten kokemusten perusteella myös tutkimuksiin.
– Puun käytön vaikutuksia tutkitaan maailmanlaajuisesti. Suomessa muun muassa Kuhmon Tuupalan koulussa on meneillään tutkimus, jossa selvitetään, minkälaisia psyko-fyysisiä vaikutuksia puurakennuksella käyttäjäänsä on, Karjalainen kertoo.
Vantaan koulut ja päiväkodit tehdään jatkossa puurunkoisina
Kunnissa ja kaupungeissa selvitetään yhä useammin vaihtoehto rakentaa ilmastoystävällisestä, sisäilman ja hyvinvoinnin kannalta terveellisestä puusta.
– Puurakentamista edistetään kunnissa esimerkiksi hankintapäätöksellä. Kunnat ja kaupungit voivat itsenäisesti luoda kilpailukriteerit ja päättää rakentaa puusta. Tontinluovutusehdot voidaan määrittää tukemaan puurakentamista. Myös asemakaavamääräyksin voidaan vauhdittaa puurakentamista. Kaavassa voidaan linjata puu julkisivumateriaaliksi tai jopa runkorakenteeksi, Karjalainen listaa.
Edelläkävijä, vuoteen 2030 mennessä hiilineutraaliksi julistautunut Vantaan kaupunki on puurakentamisen linjauksissaan päättänyt tutkia puunkäytön lisäämistä kaikkialla siellä, missä se on mahdollista ja järkevää.
– Vantaa kaavoittaa jokaiselle suuralueelleen yksinomaan puurakentamiseen keskittyvän kohdealueen. Päiväkodeissa ja kouluissa ekologisesti kestävä ja rakennusteknisesti ihanteellinen puu on linjattu pääasialliseksi runkomateriaaliksi, Vantaan rakennuttaja-arkkitehti Sini Koskinen kertoo.
Hän katsoo, että kuntien olisi viisasta yhdistää voimansa edistääkseen puurakentamista.
– Yksittäisten rakennusten sijaan kuntien olisi kannattavaa tilata useampia puurakennuksia samalta toimittajalta tai ideaalitilanteessa eri kunnat voisivat yhdistää voimansa ja tilata yhdessä useamman rakennuksen. Tämä vaikuttaisi motivoivasti tavarantoimittajien ja urakoitsijoiden tarjouksiin, joille yhden päiväkodin tarjoaminen ei välttämättä ole kannattavaa. Suunnittelutyöhönkin voitaisiin näin satsata enemmän resursseja, Koskinen pohtii.
Puurakennus on mahdollista toteuttaa samaan hintaan, jopa edullisemmin kuin tavanomaisesti rakentaen. Esimerkiksi Vantaalla massiivipuu on voittanut kilpailutuksia. Kokonaistarkastelussa puun hinta-hyötysuhde ja ympäristöarvot ovat lyömättömiä.
Mikäli rakennusta ei tehdä kokonaan puusta, jo puun käytön lisääminen ja energiaintensiivisten, vähemmän ilmastoystävällisten rakennusmateriaalien korvaaminen puulla pienentää Markku Karjalaisen mukaan päästöjä.
– Kuntien ja kaupunkien kannattaa aktiivisesti etsiä ne kohteet, joissa puuta on mahdollista käyttää. Mitä enemmän puuta hyödynnetään, sitä pienemmäksi rakentamisen hiilijalanjälki voidaan saada.
Vastuullisen
päiväkotirakentamisen opas
Rakenna vetovoimainen ja erottuva päiväkoti, jonka turvallisena perustana toimii terveellinen ja ekologisesti kestävä hirsirakennus.
Ota yhteyttä – autamme toteuttamaan suunnitelmasi!
Lukuisat toteuttamamme hankkeet eri puolilla maailmaa ovat tuoneet meille vahvaa kokemusta ja näkemystä projektirakentamisesta. Olemme yksi hirsirakentamisen rohkeimmista ja visionäärisimmistä kumppaneista, jonka rautaiseen osaamiseen voit luottaa.