Kokosimme yhteen talopaketin hankintaan liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä. Hongan pääarkkitehti Anne Mäkinen ja myyntipäällikkö Juhani Saukko kertovat, mitä asioita on tärkeää ottaa huomioon, jotta toiveiden hirsitalohanke voi käynnistyä parhaalla mahdollisella tavalla. Tutustu asiantuntijoiden keräämään onnistuneen rakentamisen TOP10-muistilistaan.
Onnistuneessa rakennusprojektissa varataan aikaa suunnitteluun
Kumpi tulee ensin, budjetti vai suunnitelmat?
Oman hirsikodin rakennushanke lähtee aina liikkeelle käytettävissä olevasta budjetista. Unelmien ja realismin on jo aivan alkuvaiheessa tärkeää kohdata.
– Ennen kuin suunnitelmissa päästään alkuun, on tärkeää käydä lainaneuvottelut oman pankin kanssa ja asettaa suuntaviivat projektille. Käytännön budjetin raameissa voidaan tehdä hyvät ja pitävät suunnitelmat. Taitavalla suunnittelulla saadaan paljon aikaiseksi ja usein vähemmän onkin enemmän, Hongan pääarkkitehti Anne Mäkinen sanoo.
Missä vaiheessa hankin tontin?
Ennen kuin hirsikodista haaveileva ottaa yhteyttä talovalmistajaan, on oltava hankittuna tontti, jolle tuleva koti nousee.
– Tontti luo pohjan koko suunnittelu- ja rakennustyölle. Tontin rakennusmääräykset ja rakennustapaohjeet määrittävät, minkälaisen talon tontille voi toteuttaa. On esimerkiksi turhaa suunnitella kaksikerroksista taloa tontille, jolle sallitaan vain yksikerroksinen rakennus. Jo tonttia ostaessa rakennustapaohjeet on tärkeää käydä huolella läpi ja tarvittaessa pyytää asiantuntijan apua määräysten tulkintaan, Mäkinen muistuttaa.
Millainen on omiin tarpeisiini sopiva talopaketti?
Kaikki uutta kotia koskevat toiveet on tärkeää kirjata huolellisesti läpi ennen kuin istahtaa suunnittelijan kanssa saman pöydän ääreen. Suunnittelupalvelun avulla kaikista Hongan talomalleista voi muokata omien toiveiden ja tarpeiden mukaisen kodin.
– On hyvä kirjoittaa tarkasti ylös esimerkiksi perheen kokoonpano, perheenjäsenten iät, harrastukset, tilantarpeet ja niihin liittyvät toiveet, sekä tietysti myös kodin ulkonäköön liittyvät visiot. Tässä vaiheessa voi jo pohtia, haluaako uuden kotinsa perinteikkäästä männystä vai kenties vaaleammasta kuusihirrestä. Omat muistiinpanot ovat suunnittelun ja tarjouspyynnön kannalta tärkeitä lähtötietoja, Mäkinen kertoo.
Suunnitteluun kannattaa ehdottomasti varata riittävästi aikaa.
– Puoli vuotta on aivan liian vähän, vuosi hivenen lähempänä totuutta. Suunnitteluun varattu aika säästää euroja. Kaikista kalleinta on muuttaa suunnitelmia ja improvisoida rakennusvaiheessa, Hongan myyntipäällikkö Juhani Saukko muistuttaa.
Tontti luo pohjan koko suunnittelu- ja rakennustyölle. Tontin rakennusmääräykset ja rakennustapaohjeet määrittävät, minkälaisen talon tontille voi toteuttaa.
Anne Mäkinen, Hongan pääarkkitehti
Milloin otan yhteyttä rakennusvalvontaan?
Rakennusvalvonta otetaan mukaan projektiin jo sen alkuvaiheessa. Kun rakennusvalvontaan ollaan yhteydessä jo varhain, hankkeen jatko on sujuvampaa.
– Sen jälkeen, kun mieleinen talomalli on löytynyt tai luonnossuunnitelma hahmottunut, on tärkeää heti ottaa yhteyttä oman paikkakunnan rakennusvalvontaan ja pyytää suunnitelmiin kommentit. Kun hankkeen etenemiselle on saatu vihreää valoa, pyydetään talopaketista tarjous, Mäkinen opastaa.
Tarvitsenko oman pääsuunnittelijan?
Talonrakentajan on tärkeää muistaa hankkia oma pääsuunnittelija, mielellään myös vastaava työnjohtaja.
– Usein unohtuu, ettei talotehtaan suunnittelija voi toimia pääsuunnittelijana, vaan asiakkaalla pitää olla oma pääsuunnittelija, joka sovittaa jo alkuvaiheessa yhteen rakentamiseen liittyvät erilaiset suunnitelmat, Mäkinen toteaa.
Pääsuunnittelija on puolueeton taho joka toimii asiantuntijaroolissa ja huolehtii rakentamisen etenemisestä, kirjoittaa valmiusastetodistukset lainannostoja varten ja on korvaamaton tietolähde ja tuki talonrakennuttajalle.
Haluan muuttovalmiin talon, tarvitsenko tietoa rakentamisesta?
Kodinrakentajan on hyvä hieman opiskella ja selvittää itselleen, mitä kaikkia asioita rakentamisen kokonaisuuteen kuuluu hankesuunnittelusta toteutussuunnitteluun ja toteutukseen asti.
– On tärkeää perehtyä rakentamiseen, sillä rakennushanke on laaja kokonaisuus eri vaiheineen ja tarkastuksineen, Mäkinen sanoo.
Mitä teen saatuani talopaketista tarjouksen?
Kun talotehtaalta on saatu tarjous, se on syytä käydä huolellisesti läpi – mielellään ammattilaisten, eli pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan kanssa.
– On hyvä muistaa, että niin talonrakentamisessa kuin muussakin elämässä, halvin ei ole aina edullisin. Tarjouksen hintoja kannattaa verrata yleiseen hintatasoon. Poikkeuksellisen suuret erot yleiseen tasoon nähden kielivät jostain poikkeavasta muutoinkin, Juhani Saukko huomauttaa.
Kuinka arvioin kokonaiskustannuksia?
Tarjouksen jälkeen selvitetään rakennushankkeen kokonaiskustannukset.
– Arviointiapuna voi käyttää ammattilaista ja hyödyntää esimerkiksi talopeli.fi -sivustoa, Anne Mäkinen vinkkaa.
– Omat resurssit on hyvä pohtia huolella. Usein ajatellaan, että itse ennättäisi osallistua kodin rakentamiseen enemmän kuin sitten lopulta ehtiikään. Realismi on tässäkin hyvin tärkeää, Saukko toteaa.
Suunnitteluun varattu aika säästää euroja. Kaikista kalleinta on muuttaa suunnitelmia ja improvisoida rakennusvaiheessa.
Juhani Saukko, Hongan myyntipäällikkö
Sain talopaketistani sopimuksen, kuinka toimin?
Kun ollaan jo melkein maalissa, on vielä perehdyttävä perusteellisesti talotehtaan sopimukseen.
– Sopimuspohja on tärkeää lukea läpi huolella. Jos jokin kohta jää epäselväksi, kannattaa tässäkin pyytää tarvittaessa apua alan ammattilaiselta, Saukko ja Mäkinen neuvovat.
Milloin hirsitalopaketti saapuu tontille?
Seuraavaksi aikataulutetaan varsinainen rakentaminen. Rakennusvalvonnan päätöksentekoaikataulu vaihtelee paikkakunnittain, pääkaupunkiseudulla se voi olla vuosikin.
– Lupaprosessia voi onneksi sujuvoittaa varhaisella yhteydenotolla rakennusvalvontaan. On hyvä muistaa, että talopaketin toimitusaika on sidoksissa rakennusvalvonnan päätökseen, Mäkinen huomauttaa.
Talonrakennuttajan muistilista TOP10
- Käy lainaneuvottelut pankin kanssa valmiiksi.
- Hanki, lue ja ymmärrä tonttiasi koskevat kaavamääräykset ja rakennusvalvonnan rakennustapaohjeet.
- Kirjaa omat toiveet ja tarpeet huolellisesti ylös, ne ovat suunnittelun ja / tai tarjouspyynnön lähtötiedot. Hyödynnä suunnittelussa Hongan valmiita talomalleja, joista saat muokattua omanlaisesi kodin.
- Näytä talopaketin malli tai luonnossuunnitelma hankepaikkakunnan rakennusvalvonnalle ja pyydä rakennusvalvonnalta kommentit suunnitelmiin.
- Hanki oma pääsuunnittelija, mielellään myös vastaava työnjohtaja.
- Selvitä ja pura itsellesi rakentamisen kokonaisprosessin vaiheet: hankesuunnitteluvaihe, suunnitteluvaihe, toteutusvaihe ja niihin liittyvät päätöksenteot ja vastuuhenkilöt sekä talotehtaan rooli kokonaisuudessa.
- Käy tarjoukset huolellisesti läpi ja vertaile niitä mielellään ammattilaisen kanssa.
- Selvitä projektin kokonaiskustannukset esimerkiksi talopeli.fi -sivuston avulla tai yhdessä ammattilaisen kanssa.
- Aikatauluta rakentaminen. Muista, että rakennusvalvonnan aikataulu ja päätöksenteko määrittävät talopaketin toimitusajan.
- Käy talotehtaan sopimus läpi huolellisesti, tarvittaessa ammattilaisen kanssa.
Tilaa kuvasto suunnittelun avuksi!
Tutustu mallistoihimme kuvastoa selaamalla ja poimi inspiroivat ideat oman hirsikodin tai -mökin toteutukseen.
Kuinka voimme auttaa?
Mietitkö sopivaa tapaa toteuttaa unelmasi? Kaipaatko lisätietoa tuotteistamme ja palveluistamme? Koko maan kattava myyjäverkostomme on palveluksessasi myös etänä – anna meidän auttaa!
Ota yhteyttä