Vapaa-ajan asunto, mökki, kakkoskoti – suomalaiset kaipaavat yhä enemmän kaupunkielämän vastapainoksi omaa paikkaa luonnon läheltä. Toimiva ympäristö tuo kesämökille kaivattua mukavuutta ja hyvä LVI-suunnittelu on avainasemassa tilojen toimivuuden kannalta. Kysyimme Honkarakenteen LVI-projektipäällikkö Janne Kivistöltä, mitä kannattaa ottaa huomioon vapaa-ajan asunnon LVI-suunnittelussa?
Huolellinen LVI-suunnittelu tuo muuntautuvaa mökkeilymukavuutta vuosiksi
Kun täydellinen tontti vapaa-ajan asunnolle on löytynyt ja tulevan lomakodin pohjapiirustukset ovat selvillä, on tärkeän pohjatyön aika. Kivistön mukaan vapaa-ajan asunnon LVI-suunnitteluprosessi noudattaa samaa kaavaa ja yhtäläisiä vaiheita kuin omakotitalon LVI-suunnittelu. “LVI tulee sanoista lämpö, ilma ja vesi”, Kivistö kertaa. “Suunnittelussa on samat vaiheet – oli kyseessä sitten moderni 200 neliöinen hirsiomakotitalo tai 80 neliöinen mummonmökki. Huolellinen ennakkotietojen kerääminen takaa muuntautuvaa käyttömukavuutta jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.”
Kivistö kertoo, että sekä omakotitalon että vapaa-ajan asunnon LVI-suunnitteluun kuuluu asemapiirros, sisäpuolen vesiviemärit, ilmanvaihto ja lämmitys. Sähkötekniikka ja talotekniikan vaatimat katon läpiviennit suunnitellaan yhtä aikaa vesi- ja lämmityssuunnitelmien kanssa. “Vapaa-ajan asunnot eivät välttämättä ole ympärivuotisessa käytössä, joten lämmitysmuotoina toimii usein esimerkiksi ilmanlämpöpumppu ja patterit varauksella. Koko ajan kuitenkin mennään suurempiin varusteluihin ja siihen, että vapaa-ajan asunnolla voisi asua ympäri vuoden. Tämä kannattaa huomioida suunnittelussa”, Kivistö huomauttaa.
Huomio kaupunkialueen ulkopuolisiin säädöksiin ja tarvittaviin lupiin
Kivelän mukaan on eräs seikka, joka erottuu omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen LVI-suunnittelussa: jätevesihuolto. Vapaa-ajan asunnot rakennetaan usein luonnon helmaan kaupunkialueen ulkopuolelle, jopa saareen, jolloin täytyy selvittää etukäteen millainen jätevesijärjestelmä sinne kuuluu rakentaa. “Pääsuunnittelija tietää kyllä, tuleeko kohteeseen esimerkiksi umpisäiliö vai voiko siellä imeyttää. Tämä on tärkeä tieto jo ennakkotietoihin”, Kivistö sanoo ja korostaa pääsuunnittelijan merkitystä. “Pääsuunnittelija on näissä asioissa asiakkaan tärkein tuki. Hän on osaa auttaa jos tarvitsee tehdä muutoksia ja koordinoida oikein, jos tarvitaan erikoislupia kunnalta.”
Ilmanvaihtoasioissa on vapaa-ajan rakentamisessa valinnanvaraa, kun taas Kivistön mukaan omakotitaloihin on ensisijaisesti määrätty tulo- ja poistoilmanvaihto. “Vapaa-ajan asunnoissa ilmanvaihtoasiat ovat hieman omakotitaloja vapaampia. Vapaa-ajan asunnossa voi olla esimerkiksi pelkkä painovoimainen tai poistoilmastointi.”
Vapaa-ajan asunnosta jonain päivänä ympärivuotinen kakkoskoti?
Vapaa-ajan asunnon LVI-suunnittelussa huolellinen ennakkotietojen kerääminen on palvelus tulevaisuutta ajatellen. Esimerkiksi etätyön lisääntyminen on saanut monet harkitsemaan vapaa-ajan asunnon muuttamista ympärivuotiseen käyttöön sopivaksi – mukavuuksista tinkimättä.
Harkiten toteutetut, pitkään aikatähtäimeen pyrkivät ennakkotiedot voivat olla ratkaisevassa asemassa joskus, kun vapaa-ajan asunto halutaan muuttaa ympärivuotiseen käyttöön sopivaksi. Ennakkotiedoissa on lämmitys- ja ilmastomuotojen lisäksi mietittynä myös mm. loma-asunnoissa suosittujen ulkoammeiden varaukset.
Viisi vinkkiä vapaa-ajan asunnon LVI-suunnitteluun
- Huolellinen ennakkotietojen kerääminen on kaiken suunnittelun perusta.
- LVI-suunnittelua ei tule irrottaa erilliseksi osaksi rakennusprosessia, vaan paras lopputulos syntyy, kun esimerkiksi sähkö- ja LVI-suunnittelu tehdään yhteistyössä.
- Jätevesihuoltoon liittyvät alueelliset määräykset kannattaa selvittää tarkkaan.
- Valitse ilmanvaihto mökin käyttötarkoituksen mukaan – vapaa-ajan asunnoissa valinnanvara eri systeemien välillä on ympärivuotisia koteja laajempi.
- LVI-suunnittelussa kannattaa ennakoida tulevaa ja miettiä, kannattaisiko tehdä varaukset vapaa-ajan asunnon ympärivuotista käyttöä ajatellen.
Lataa Hirsitalon rakentajan muistilista
Muistilistamme sisältää pääkohdat, jotka ovat hyvä tietää rakennusprosessiin lähtiessä.
Kuinka voimme auttaa?
Pohditko sopivaa talomallia, haluatko lisätietoa rakennushankkeen vaiheista tai kustannuksista? Jätä yhteydenottopyyntö ja Honka-myyjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.