Terveellinen ja ekologisesti kestävä koti
Haluamme kannustaa ihmisiä panostamaan asumisen laatuun, sillä viihtyisä ja terveellinen koti luo perustan hyvälle elämälle. Samalla haluamme tehdä kaikkemme, jotta talomme ovat mahdollisimman ilmastoystävällisiä.
Honkarakenne on maailman ensimmäinen teollinen hirsitalojen valmistaja ja terveellisen puurakentamisen suunnannäyttäjä. Meitä ajaa eteenpäin halu edistää luonnollista ja ekologista elämää. Kehitämme jatkuvasti tuotantoamme, palvelujamme ja mallistoamme terveellisemmän, ekologisemman ja laadukkaamman asumisen mahdollistamiseksi. Haluamme taata tulevillekin sukupolville yhtä hyvät tai paremmat toimintamahdollisuudet kuin meillä on tänä päivänä.
Tutustu tällä sivulla seuraaviin aiheisiin:
Koti luonnon parhaista materiaaleista
Luonnon omat materiaalit ovat monen mielestä terveellisen asuintalon parhaita rakennusaineita. Rakennusmateriaalien valinta vaikuttaa kodin tunnelmaan ja myös asukkaiden hyvinvointiin merkittävästi. Tänä päivänä yhä useampi haluaa välttää synteettisiä materiaaleja ja rakentaa kotinsa luonnon materiaaleista.
Hyvinvointia on myös tutkittu – tiesitkö, että suomalaiset voivat parhaiten hirsikodissa? Hyvinvointia edistävä koti -tutkimuksen (2020) mukaan hirsitaloissa asuvat kokivat kotitalonsa edistäneen hyvinvointiaan ja rentoutumista parhaiten muihin talotyyppeihin verrattuna.
Laadukas rakentaminen alkaa laadukkaista materiaaleista. Käytämme talojemme rakennusmateriaalina suomalaista mäntyä ja kuusta, joka on peräisin PEFC-sertifioidusta, kestävästi hoidetuista metsistä. Mänty ja kuusi ovat luonnollisia, M1-luokitusta vastaavia rakennusmateriaaleja, eli niistä ei tutkitusti vapaudu huoneilmaan haitallisia emissioita. Massiivipuurakenteisen rakennuksen ilman täyttää miellyttävä puun tuoksu vielä vuosienkin päästä.
Mäntypuun pinta on luonnostaan antibakteerinen, joka omalta osaltaan ennaltaehkäisee taudinaiheuttajien leviämistä hirsirakennuksissa. Honka-lamellihirsien ulkopinnassa on aina kova sydänpuu, jolloin rakennus kestää hyvin säätä ja kulutusta. Seinäpinnat on myös helppo pitää siistinä.
Hirsiseinissämme ei käytetä rakenteen hengittävyyden estävää höyrynsulkumuovia. Kun tarvitaan eristeitä, suosimme puukuitueristettä, joka säilyttää hirren luonnolliset hyvät ominaisuudet.
Lamellihirsien liimauksessa käytämme tarkoin valittua liimaa, joka tutkitusti säilyttää puun luonnollisen hengittävyyden eikä päästä haitallisia aineita sisäilmaan. Lamellihirsiseiniemme emissiot on mitattu VTT Expert Service Oy:n toimesta ja seinien on todettu täyttävän M1-päästöluokan kriteerit. Suoritamme myös jokaiselle liimauksen valmistuserälle ns. delaminointitestin, joka vastaa liimasaumoille aiheutuvaa noin 40 vuoden säärasitusta.
Tärkein syy valita Honka oli rakentaa terve talo perheellemme, joka kärsii allergioista ja astmasta. Meillä on kokemusta huonosti rakennetusta talosta, emmekä todellakaan tarvinneet toista samanlaista.
Terveellinen ja turvallinen koti
Meidän intohimomme on rakentaa luonnon parhaista raaka-aineista ekologisesti kestäviä hirsitaloja, joissa ihmiset asuvat ja voivat hyvin.
Hyvin rakennettu hirsitalo on tiivis, mutta hengittävä. Hengittämisellä viitataan massiivipuun luontaiseen kykyyn sitoa ilmasta kosteutta ja luovuttaa sitä. Sen ansiosta talon ilmankosteus pysyy ihanteellisella tasolla eikä homeille tai mikrobeille synny suotuisia olosuhteita. Näin sisäilman laatu pysyy hyvänä ja kotona on aina hyvä hengittää.
Sisäilman suhteellinen kosteus on merkittävä viihtyvyyteen vaikuttava tekijä. Hengittävässä hirsirakennuksessa on luonnostaan hyvä sisäilma, sillä massiivipuu tasaa tehokkaasti ilmankosteuden vaihteluita ja pyrkii luonnostaan saamaan sisäilmankosteuden optimitasolle (30–55 %). Kesähelteillä hirsirakennus tuntuu raikkaan viileältä ja talvipakkasilla kotoisan lämpimältä. Honkarakenteen tiiviit seinärakenteet varmistavat, ettei rakennuksessa tarvitse kylminäkään vuodenaikoina kärsiä ikävästä vedontunteesta.
Kosteuden vaikutukset sisäilman laatuun
Viivan paksuus on verrannollinen tekijän aiheuttaman riskin suuruuteen ko. ilmankosteudessa.
Lähde: Simonson, Salovaara, Ojanen: Improving Indoor Climate and Comfort with Wooden Structures. VTT Publications, 2001.
VTT:n Honkarakenteen toimeksiannosta tekemässä tutkimuksessa vertailtiin sisäilman suhteellisen ilmankosteuden vuorokautisia vaihteluita kahdessa samankaltaisessa huonetilassa, joista toisessa oli Honkarakenteen massiivipuiset seinät ja toisessa kipsilevyseinät. Mittaustulokset osoittivat ilmankosteuden heilahteluiden pysyvän oleellisesti matalammalla tasolla hirsiseinien ympäröimässä huoneessa.
Tutkimustulokset osoittivat, että Honkarakenteen hirsiseinärakenteilla oli merkittävä positiivinen vaikutus ilman kosteusolosuhteisiin.
Lähde: Hirren ja sisäilman kosteusvuorovaikutus pientalossa, VTT-tutkimusraportti VTT-R-04297-14.
Honka-kotien rakenneratkaisut on kehitetty yhteistyössä alan johtavien asiantuntijoiden kanssa (mm. VTT, Tampereen teknillinen ylipisto) ja ne ovat tutkitusti kosteusturvallisia, tiiviitä ja energiatehokkaita. Patentoiduilla rakenneratkaisuilla aikaansaatu rakenteiden tiiveys ehkäisee ulko- ja sisäpuoliset kosteusvauriot tehokkaasti. Tiiviys syntyy teknisesti edistyksellisillä ratkaisuilla kuten salvostekniikalla, tehdasasennetuilla tiivisteillä ja kehitetyillä rakenneliittymillä. Hirret tiivistetään valmiiksi tehtaalla, jolloin ilmanvuoto on minimaalinen ja lämmönpitävyys erinomainen.
Stressitöntä ja rentouttavaa asumista
Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että puumateriaalien käyttö rakenteissa ja sisämateriaaleissa vähentää stressiä ja parantaa unen laatua. Puurakenteisissa ympäristöissä tapahtuu mm. verenpaineen laskua, sydämen sykkeen laskua ja rauhoittumista.
Esimerkiksi Itävallassa tehdyn tutkimuksen* mukaan oppilaat, jotka opiskelivat luokissa, joissa oli massiivipuuseinät, olivat terveempiä ja rauhallisempia kuin normaaleissa luokkahuoneissa opiskelleet. Massiivipuuseinäisissä luokissa opiskelleitten nuorten pulssien tiheys oli keskimäärin 8 600 lyöntiä/vrk pienempi kuin perinteisissä luokkahuoneissa opiskelleitten. Ero oli noin 6 lyöntiä/minuutti.
*Yhteenveto tutkimustuloksista saksaksi luettavissa täällä.
Aito, tuoksuva puu luo tunnelman, jota on vaikea määritellä, mutta jonka tuntee kyllä astuessaan hirsitaloon. Korkeasta jalostusasteesta huolimatta tiivis ja terve hirsi on rakennuksen seinässäkin vielä se aito luonnontuote. Ehkä juuri siksi hirsitalossa on niin ainutlaatuinen tunnelma – lämminhenkinen ja samalla inspiroiva.
Kestäviä taloja kestävällä tavalla
Honka-kodin asukkaat voivat olla hyvillä mielin ympäristön ja valintansa puolesta. Valmistamamme hirsitalo on energiatehokas ja ekologisesti kestävä valinta, joka on rakennettu uusiutuvasta luonnonvarasta. Huolella rakennettu ja ylläpidetty hirsitalo kestää aikaa ja elämää. Sama talo voi siirtyä isältä pojalle ja pojanpojalle – ja vieläkin useammalle sukupolvelle.
Ympäristövastuu
Luonnollinen, turvallinen ja ekologisesti kestävä asuminen on meille Honkarakenteella sydämen asia. Haluamme olla mukana turvaamassa tuleville sukupolville yhtä hyvät tai paremmat toimintamahdollisuudet kuin meillä on tänä päivänä.
Lue lisääOlemme sitoutuneet käyttämään hirsirakennuksissamme puuta vain kestävästi kasvatetusta metsästä. Kaikki talomme valmistetaan PEFC-sertifioidusta suomalaisesta männystä tai kuusesta. Siksi Honka-hirsitalossa asuva voi olla varma, että jokaisen kaadetun puun tilalle on istutettu uusi puuntaimi, josta aikanaan kasvaa uusi metsä.
Talomme syntyvät Suomessa kotimaisin voimin. Tuotamme kaikki rakennukset tilausperiaatteella Keski-Suomen Karstulassa sijaitsevalla tehtaallamme. Rakentamistarkoitukseen valmistettavan puun tuotantoenergian tarve on pieni – vain puolet sementin ja 20 % tiilen vaatimasta energiasta. Käytämme puuraaka-aineemme myös tarkasti. Vähäiset tähteet hyödynnämme lämpöenergian tuotannossa.
Valmistuksessa noudatamme ekologisesti kestäviä periaatteita aina raaka-aineesta valmiiksi taloksi asti. Toimintamme on ISO 9001 -laatusertifioitua ja noudatamme ISO 14001 -ympäristöstandardia.
Puun oma hiilijalanjälki on pieni, sillä kasvaessaan puu sitoo hiilidioksidia. Hirsitalon valmistamiseen kuuluu vähän energiaa ja se toimii koko käyttöaikansa hiilivarastona. Puu sitoo kasvaessaan ilmakehästä hiilidioksidia ja yhteen hirsikuutioon on tutkittu sitoutuvan peräti 518 kiloa hiilidioksidia (Luonnonvarakeskus Luke). Elinkaarensa lopussa hirsitalo voidaan edelleen kierrättää esimerkiksi käyttämällä se energiantuotannossa tai jatkojalostamalla biopolttoaineeksi.
Lue blogistamme vastuullisuuden teemoista
Kuinka voimme auttaa?
Mietitkö sopivaa tapaa toteuttaa unelmasi? Kaipaatko lisätietoa tuotteistamme ja palveluistamme? Koko maan kattava myyjäverkostomme on palveluksessasi myös etänä – anna meidän auttaa!
Ota yhteyttä