Kotimaiseen rakentamiseen kaivataan arvokeskustelua. Liian usein näyttävät laatu, järki ja harkinta hukkuvan kiireen ja pikavoittojen tavoittelun alle. Entä jos tärkeimpänä olisikin terveellisyys, pitkäikäisyys, kotimaisuus, luontoarvot ja tulevat sukupolvet?
Tärkeintä on, että rakennuksissa voidaan hyvin
Palataan hetkeksi juurille. Miksi rakennuksia tehdään? Jotta niissä eletään, ollaan ja voidaan hyvin. Pohjoisen ankarissa oloissa elinympäristömme rajautuu sisätiloihin suurimman osan vuodesta. Synnymme, kasvamme, syömme, nukumme, opimme, toimimme ja lepäämme seinien sisällä, kattojen alla. Ei ole merkityksetöntä, millaisia rakennetut tilat ovat.
Rakennetun elinympäristön terveellisyyteen voimme helposti vaikuttaa rakentamisen valinnoilla. Hengittävästä hirrestä rakennettu tila on aistiystävällinen ja laskee tutkimustenkin mukaan asukkaidensa stressitasoa. Lämpimät luonnonmateriaalit näyttävät kauniilta, tuntuvat hyvältä ja tuoksuvat tuoreelta ja raikkaalta, ja ääni palaa niistä miellyttävänä takaisin. Voimme tehdä elämästämme sisätiloissakin laadukasta ja luonnonläheistä, unesta hyvää ja levosta virkistävää.
Unohdetaan jo hometalot. Voimme rakentaa terveellisistä ja ekologisista rakennusmateriaaleista, kuten puhtaasta suomalaisesta puusta.
Marko Saarelainen, toimitusjohtaja
Vastuullinen rakentaminen katsoo tulevaisuuteen
Olemme huolissamme nykyisestä rakentamisen tasosta Suomessa. Rakennuksia ei tule tehdä hetken tarpeisiin. Hämmästyneenä näemme, että julkisia rakennuksia puretaan kahdenkymmenen vuoden käytön jälkeen, usein kosteusvaurioiden tai sisäilmaongelmien takia. Molemmat johtuvat suoraan puutteellisesta tuotekehityksestä, kelvottomista rakennusmateriaaleista tai taitamattomasta suunnittelusta. Tämä on kallista leikkiä luonnonvaroilla ja ihmisten terveydellä, ja lisäksi täysin turhaa. Kaikki rakennettavat tilat voidaan suunnitella ja toteuttaa siten, että ne kestävät, pysyvät turvallisina ja täyttävät vielä seuraavienkin sukupolvien tarpeet.
Tavoitteenamme on nostaa vastuullinen rakentaminen uudeksi suomalaisen rakentamisen normiksi. Rakennushankkeisiin on pystyttävä valitsemaan sellaisia toimijoita, jotka ovat pitkällä aikavälillä osoittautuneet laadukkaiksi ja vastuullisiksi. Siksi on määriteltävä kriteereitä, joiden perusteella päättävät ja kilpailuttavat tahot voivat välttää näennäisesti halvan rakentamisen ansakuopat ja tehdä kestäviä, ihmistä ja luontoa kunnioittavia ratkaisuja.
Vastuullisuus tarkoittaa vahvaa kokemusta ja ymmärrystä rakennusmateriaalien käyttäytymisestä niin keskenään kuin Suomen vaihtelevissa sääoloissakin. Honkarakenteen aidosti painumaton suomalainen hirsi on yksiaineisena materiaalina turvallinen ja kestävä valinta rakennuksen rungoksi. Vastuullisuus on myös monipuolista suunnitteluosaamista, joka ottaa huomioon rakennuksen koko elinkaaren aikaisen käytön. Kun katsomme jo suunnitteluvaiheessa vuosikymmenien päähän tai vielä pidemmälle, emme joudu purkamaan rakennuksia muuttuneiden tarpeiden takia. Järkevästi suunniteltuja moderneja, valoisia tiloja voidaan muunnella myöhemmin, kun rakennuksen käyttötarpeet muuttuvat.
“Me haluamme olla vastuullisen rakentamisen edelläkävijä Suomessa. Sanojemme painona meillä on satojen julkisrakennusten kokemus kestävästä suunnittelusta ja ikiaikainen suomalaisen puurakentamisen taito. Olemme ylpeitä saadessamme rakentaa puhtaasta suomalaisesta hirrestä terveitä rakennuksia, jotka oikein hoidettuna kestävät vuosisatoja.”
Marko Saarelainen, toimitusjohtaja
Vastuu suomalaisesta luonnosta ja työstä
On sanottu, että suomalainen voi elää ilman naapureita, mutta ei ilman puita ja metsää. Maailmalla olemmekin tiennäyttäjiä ympäristönsuojelussa. Rakastamme ainutlaatuista luontoamme ja haluamme tehdä myös rakentamisen valinnat sitä kunnioittaen. Ekologisesta, uusiutuvasta puusta rakentaminen on suomalaiselle luonnollinen valinta, yhtä hyvältä tuntuva kuin askel lämpimälle kalliolle, pehmeän sammaleinen kivi tai varpu täynnä kypsiä mustikoita.
Suomalaisella puuarkkitehtuurilla on upea historia, jota arvostetaan maailmalla. On aika palauttaa se oikeaan arvoonsa myös kotimaassa. Vuosituhantinen suomalainen puurakentamisen perinne saa parhaan kunnianosoituksen siitä, että jatkamme sitä. Kasvatamme rakennusten raaka-aineet Suomen metsissä, joita hoidamme rakkaudella istuttaen jokaisen kaatamamme tilalle uuden puuntaimen. Veistämme hirret kotimaassa ja annamme rakennustyön paikallisille ammattimiehille. Suomalainen lainsäädäntö, rakennusvalvonta ja seuranta kulkevat mukana koko matkan havuntuoksuisista metsistä uuteen, raikkaaseen rakennukseen, jonka hirsiseinät sitovat hiilidioksidia sisäänsä vuosikymmenien ajan. Vastuullinen rakennuttaja voi tuntea ylpeyttä ollessaan mukana ketjussa, jossa suomalainen työ jatkuu.
Vastuullisesti rakentaen voimme katsoa lapsiamme silmiin
Millaisen rakennetun ympäristön jätämme lapsillemme? Meidän visiomme on, että tulevat sukupolvet kiittävät edellisen sukupolven rakentajia suunnitellessaan uusia innovatiivisia ja yhteisöllisiä käyttötarkoituksia avarille, tukeville, terveille rakennuksille, joiden kauneus on yhtä ajatonta kuin puu. He koskettavat kädellään vankkaa ja turvallista hirren pintaa ja hengittävät keuhkot täyteen puhdasta ilmaa niin hirsiseinien sisällä kuin niiden ulkopuolella. Lapsemme kulkevat metsissä ja pudottavat käpyjä maahan. Niistä kasvaa uusia puita, joista he rakentavat uusia rakennuksia. Kuten esi-isät ennen heitä ja ennen meitä jo tuhansien vuosien ajan.
Meidän visiomme on, että tulevat sukupolvet kiittävät edellisen sukupolven rakentajia suunnitellessaan uusia innovatiivisia ja yhteisöllisiä käyttötarkoituksia avarille, tukeville, terveille rakennuksille, joiden kauneus on yhtä ajatonta kuin puu.
Marko Saarelainen, toimitusjohtaja
Tutustu vastuullisuuteemme
Esimerkki vastuullisesta rakentamisesta: Oppikylä-yhteistyö
Oppikylä on aistiystävällinen, hirsirakenteinen oppimisympäristö, joka palvelee lähialueen asukkaita paitsi kouluna myös korkean käyttöasteen harrastus- ja tapahtumatilana. Oppikylä-palvelusta vastaa Mediset Hoivarakentajat Oy ja olemme pääyhteistyökumppanina Oppikylän toteutuksessa. Lisäksi mukana on laaja-alainen verkosto arkkitehteja ja pedagogiikan ja uudenlaisten oppimisympäristöjen ammattilaisia.
Tutustu Oppikylä-palveluun
Hirsitalo on ympäristöystävällinen vaihtoehto: mitkä asiat muodostavat ympäristöystävällisen kodin?
Haastattelimme rakennusten energiatehokkuuteen keskittyvän insinööritoimisto Vesitaito Oy:n Antti Virkkusta ja tuotekehityspäällikkö Jukka Rintamäkeä Honkarakenteelta koskien ympäristöystävällistä rakentamista. Tässä blogitekstissä he kertovat mitkä asiat vaikuttavat siihen, että talo on ympäristöystävällinen ja energiatehokas.
Lue blogiartikkeli