HIRSITALON MAANRAKENNUS JA PERUSTUKSET
Unelmien hirsitalon rakentamisprosessi alkaa maarakentamisella sekä perustuksien teolla. Ennen talon rakentamista maapohja tulee valmistella perustuksia varten. Kun talon perustukset ovat valmiit, on aika talon pystyttämiselle.
Hongan yhteistyökumppani Perustava tarjoaa niin maarakennukseen kuin talon perustusten tekoon liittyvät työt. Prosessi alkaa maaperätutkimuksella, jonka jälkeen tiedetään maarakennustöiden tarve ja millainen perustus on oikeanlainen huomioiden maaperän ja talon kuorman.
Haastattelimme aiheeseen liittyen kahta asiantuntijaa; tässä tekstissä äänessä ovat Hongan rakentamispalvelupäällikkö Jyri Välilä ja Perustavan infran yksikönpäällikkö Mika Kemppainen. He kertovat prosessista maarakennukseen ja talon perustuksiin liittyen.
Mitä maarakennuksessa tulee huomioida ja kuka vastaa projektista?
– Maarakentaminen on ensimmäinen tehtävä talonrakentamisessa. Maarakentamisen tarkoituksena on käsitellä maa siten, että talon perustuksien teko onnistuu ja talon rakentaminen on mahdollista. Maarakentaminen koostuu erilaisista töistä, kuten louhinnasta, kaivuutöistä, raivaamisesta, maamassan pois kuljettamisesta sekä täyttötöistä. Maaperätutkimuksella selvitetään tontin maaperä, joka määrittää tontilla tarvittavat maatyöt, jotta talo saadaan rakennettua, Jyri kertoo.
Maaperätutkimuksessa voi ilmetä esimerkiksi tarve kalliolouhinnalle, joka on maarakennuksen kalleimpia työvaiheita. Koska tarpeet ja hintahaitari maaperän työstölle voivat vaihdella paljon, maaperätutkimus on avain talon pohjatöiden työmäärän ja hinnan arvioimiseen.
– Maarakennuksen ja perustusten hinta saattavat vaihdella paljon, jopa kymmenien tuhansien verran. Tämän vuoksi maaperätutkimuksen tekemistä kannattaa harkita jo ennen tontin ostamista, jos tontin maaperästä ei ole tarkempaa tietoa, Mika muistuttaa.
Kun tieto maaperästä on selvillä, voidaan aloittaa maarakennus ja perustusten teko.
– Tyypillisesti ensimmäisenä tontilla aloitetaan raivaustyöt; puustoa tulee kaataa ja sen lisäksi tie tulee rakentaa. Yleensä nämä voidaan tehdä jo ennen rakennuslupaa, mutta asia kannattaa aina tarkistaa rakennusvalvonnasta, sillä kuntakohtaisia eroja löytyy. Lisäksi sähkö-, viemäri- ja vesiliittymien hankinta on ajankohtaista jo tässä kohtaa työmaalla, Jyri kertoo.
Kun rakennuslupa on saatu, voidaan maarakennustyöt suuremmissa määrin aloittaa. Tällöin maan pinta-aines kuoritaan ja riippuen maan laadusta maapohja valmistellaan niin, että sorapatja ja sen päälle tulevat perustukset ovat mahdollisia tehdä.
Maarakentamisen työt ovat asiakkaan vastuulla ja pääsääntöisesti asiakkaat ostavat maarakentamisen palveluna, esimerkiksi yhteistyökumppaniltamme Perustavalta.
– Jyri Välilä,
rakentamispalvelupäällikkö, Honkarakenne Oyj
Talon perustukset – pohja, jonka päällä talo seisoo seuraavat vuosikymmenet
– Talon perustukset ovat yksi tärkeimpiä osa-alueita taloa rakennettaessa, sillä ne siirtävät rakennuksen painoa maapohjan kannateltavaksi ja estävät rakennusta painumasta. Koko talon paino ajautuu perustuksille, joten perustusten tulee olla hyvin tehtyinä. Huonosti tehtyjen perustusten myöhempi korjaaminen on myös hintava ja vaativa projekti, Mika kertoo.
Talon sokkeli jää näkymään maapinnan yläpuolelle. Siisti sokkeli vaikuttaa talon yleisilmeeseen.
– Perustukset tulevat tehdä huolellisesti ja mittojen mukaisesti, jotta sokkeli on suora. Näin sokkelin päälle tuleva talokin on suorassa. Lisäksi kannattaa huomioida, että sokkeli jää näkyviin maasta noin 35–70 cm ja tämän vuoksi onkin oleellista, että sokkeli on ulkonäöltään siisti, Mika lisää.
Miten talon perustusten tekeminen käytännössä tapahtuu?
Talon perustukset eivät välttämättä ole talonrakentajan mielessä se päällimmäinen asia. Rakennusprojektissa maarakennus ja perustukset tulevat oleelliseksi, kun asiakas on hankkinut tontin ja valinnut talon. Mikäli Perustava on kumppanina perustuksien tekemisessä, ensimmäinen toimenpide on perustamistapalausunnon hankkiminen. Lausunnossa kerrotaan, miten rakennus pitää perustaa kyseessä olevalle maapohjalle. Jotta lausunto voidaan tehdä, tulee hankkia niin maaperätutkimus, jossa selvitetään maaperän koostumus sekä kantavuus, että pintavaaitus, jossa mitataan maapinnan muodot ja tontin kaltevuudet.
Perustamistapalausunnon jälkeen valitaan perustamistapa. Mikäli kyseessä on pehmeä maaperä, kuten savi- tai turvepohjainen maaperä, joudutaan yleensä turvautumaan paalutukseen. Jos maaperä taas on hyvä, esimerkiksi moreeniperäinen, pystytään pääsääntöisesti perustukset tekemään maavaraisesti. Jos tontti on jyrkkä rinnetontti, perustukset tehdään yleensä kellarina. Täten kellaritilat voidaan hyödyntää myös asuinkäyttöön.
Tämän jälkeen siirrytään perustussuunnitteluun, jossa tehdään yksilöllinen suunnitelma kohteelle. Seuraavaksi vuorossa ovatkin jo konkreettiset rakennustyöt eli siirrytään maarakennuksen pariin, joka tehdään aina perustamistapalausunnon ja perustussuunnitelmien pohjalta. Tontille tulee yleensä myös muita rakennuksia kuin talo, jotka kannattaa huomioida jo maarakentamis- ja perustamisvaiheessa, vaikka niiden runkoja ei tehtäisi heti valmiiksi. Kun kaikkien tontille tulevien rakennusten pohjatyöt tehdään samalla kertaa, voidaan säästää kustannuksissa.
Maarakennuksen jälkeen siirrytään paalutuksien ja perustuksien tekemiseen. Perustava suosii paalutuksien tekemiseen teräspaalutuusta, joka on kustannustehokas tapa painumattomalle perustukselle. Viimeisenä tehdään perustukset eli talon sokkeli. Tällöin työmaalle rakennetaan vanerimuotti, joka raudoitetaan ja sisälle valetaan kestävä betoni. Kun muotit ovat purettu, valun yläpinta vielä viimeistellään.
Lopuksi Honkarakenne toimittaa talon paikalleen. Talotoimittajalta tuleva tieto talon toimitusaikataulusta on ratkaiseva tekijä maarakennuksen ja perustusten aikataulutuksessa.
Katso Perustavan 7 minuutin tietoisku hirsitalon perustuksista
Voiko perustukset tehdä itse, entä onnistuuko perustuksien tekeminen talvella?
– Perustukset voi tehdä itse, mutta pääsääntöisesti, noin 80 % perustuksista ostetaan palveluna. Kun asiakas tekee itse, vastuu perustuksista jää hänelle. Koska puhutaan niin tärkeästä vaiheesta talonrakennuksessa, jonka uudelleen tekeminen tai korjaaminen on työlästä, on ulkoistaminen asiantuntijalle usein perusteltua, Mika kertoo.
Mika päättää: – Talvirakentaminen on suosittua ja myös maarakennuksen sekä perustusten teko onnistuu talvella. Talvirakentamisessa on muutamia asioita, jotka tulee huomioida, kuten oikeanlainen suojaaminen sekä huolellisuus.
Tähän blogiartikkeliin haastateltiin:
Ota yhteyttä – asiantuntijamme auttaa!
- Haluatko lisätietoa rakennushankkeen vaiheista tai kustannuksista?
- Mietitkö sopivaa tapaa toteuttaa unelmasi?
Jätä meille yhteydenottopyyntö ja alueesi Honka-edustaja on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Koko maan kattava myyjäverkostomme on palveluksessasi.
Ota yhteyttä