Kesämökin hankinta on ylimääräinen investointi, jossa järkevä suunnittelu kannattaa. Honkarakenteen pääarkkitehti Anne Mäkinen ja myyntipäällikkö Juhani Saukko antavat tärkeimmät vinkit siihen, kuinka mökin hankinnassa voi välttää sudenkuopat ja turhat ylivarustelut.
1. Mikä on käytettävissä oleva budjetti?
Taloudellisten ratkaisujen suunnittelu lähtee aina olemassa olevista realiteeteista, Honkarakenteen pääarkkitehti Anne Mäkinen muistuttaa. “Ensimmäinen kysymys pitäisi olla, paljonko haluaa laittaa vapaa-ajan asuntoon rahaa. Siihen perustuvat kaikki myöhemmät päätökset.” Myyntipäällikkö Juhani Saukko on samaa mieltä. “Ensin pitää määritellä käytettävissä oleva budjetti, johon hankkeen suunnittelu pohjautuu.” Järkevä budjetti ei siten ole jokin euromäärä, vaan rakentajan taloudellinen tilanne ja tavoitteet määrittelevät, millaista budjettia kukin voi itse pitää järkevänä.
Ensimmäinen kysymys pitäisi olla, paljonko haluaa laittaa vapaa-ajan asuntoon rahaa. Siihen perustuvat kaikki myöhemmät päätökset.
Anne Mäkinen, Honkarakenne Oyj
2. Kesämökki vai ympärivuotinen kakkoskoti?
Tärkein yksittäinen asia kesämökin suunnittelussa on esittää itselleen rehellinen kysymys siitä, kuinka paljon mökillä tullaan viettämään aikaa. Jos mökkiä aiotaan käyttää myös talvella, on järkevää rakentaa ympärivuotisen mökin varustelu eristyksineen, lämmityksineen ja vesijärjestelmineen. “Suunnittelun alkuvaiheessa lähdetään helposti laukalle, kun jokainen perheenjäsen esittää omia toivomuksiaan. On tärkeää miettiä, mitä haluaa, mutta Suomessa on myös ylimitoitettuja loma-asuntoja. Jos mökkiä käytetään vapusta syksyyn, puhutaan aivan eri kustannuksista kuin jos tarve on ympärivuotinen”, Mäkinen kuvaa.
Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetussa mökissä rakenneratkaisut ovat erilaisia ja lämmitys tuo kuluja. “Pidetäänkö rakennuksessa peruslämpöä ympäri vuoden, vai onko se vain kesäkäytössä”, Saukko pohtii. “Rakennuskustannuksiin suurin merkitys on sillä, että valitaan sopiva hirsi. Kesäkäyttöön sopii mainiosti kapeampi hirsi, mutta ympärivuotiseen käyttöön valitaan paksumpi.”
Rakennuskustannuksiin suurin merkitys on sillä, että valitaan sopiva hirsi. Kesäkäyttöön sopii mainiosti kapeampi hirsi, mutta ympärivuotiseen käyttöön valitaan paksumpi.
Juhani Saukko, Honkarakenne Oyj
3. Mökin sijoittelulla tontille voi vaikuttaa kustannuksiin
Mökkitontit ovat usein suurempia kuin kaupunkitontit. Jos mökille on monta mahdollista paikkaa, kannattaa miettiä, mihin on helpoin rakentaa. “Jos mahdollista, kannattaa välttää louhintaa, paalutusta, suuri täyttöjä ja massan vaihtoja”, Saukko toteaa, mutta lisää, että miellyttävin rakennuksen paikka saattaa myös sijaita juuri siinä kohdassa, missä järeitä toimenpiteitä tarvitaan. “Silloin on vain huomioitava, että ne aiheuttavat lisäkustannuksia.” Syntynyt maa-aines voidaan kuitenkin hyödyntää maanrakennuksessa. “Louhinnassa eniten maksaa louhintajätteen kuljettaminen pois. Kannattaa miettiä, voisiko sitä käyttää tontilla, esimerkiksi täyttää jonkin notkelman”, Mäkinen ehdottaa.
Vanha kansa tietää, että mökin sijoittelu vaikuttaa myös lämmityskuluihin. “Kylmä ilmansuunta kannattaa huomioida. Pohjoisen puolelle ei kannata laittaa suuria ikkunoita, vaan suunnata ikkunat etelään. Varsinkin Itä-Suomessa tonteilla on usein korkeuseroja, joita voi käyttää hyödyksi ja sijoittaa mökin niin, että kallio suojaa kylmiltä ilmansuunnilta”, Mäkinen neuvoo.
Kylmä ilmansuunta kannattaa huomioida. Pohjoisen puolelle ei kannata laittaa suuria ikkunoita, vaan suunnata ikkunat etelään.
Anne Mäkinen, Honkarakenne Oyj
4. Vakiomalli on edullisempi kuin uniikki designhuvila
Valmiissa mökkimallistoissa toimivuus ja kustannustehokkuus on jo mietitty ja testattu moneen kertaan. Pyörää ei siksi kannata yrittää keksiä uudestaan. “Lähtökohtaisesti valitsemalla toimivan, testatun vakiomallin saadaan aina säästöjä aikaan”, Saukko kertoo. “Mallit on suunniteltu tehokkaiksi ja toimiviksi niin materiaalien kuin rakentamisen osalta. Hongan malleja voi myös muutella toimittajan antamissa rajoissa, ja muutoskustannukset ovat yleensä kohtuullisia.”
Entäpä jos ainoa oikea oma unelma on itse suunniteltu mökki? Tähänkin ammattilaiset antavat vinkkejä. “Yksinkertainen ja selkeä rakennus on aina helpompi myös toteuttaa. Mitä monimutkaisempi muotokieli esimerkiksi erilaisine kattoratkaisuineen, sitä suurempi tuntimäärä menee toteutukseen. Myös rakenneosien elementointi helpottaa työmaata ja säästää aikaa. Suunnittelu on tässä todella suuressa roolissa. Hongan suunnittelupalvelu on erinomainen lähtökohta oman unelman toteutukselle kustannustehokkaasti”, Saukko vinkkaa. “Ja jos on mahdollisuutta omatoimirakentamiseen, se tuo aina säästöä kustannuksiin.”
5. Hirsimökin jälleenmyyntiarvo säilyy paremmin
Kesämökkien runkorakenteena käytettiin 60-70-luvulla usein normaalia puurunkoa mineraalivilla eristyksineen, huolimatta siitä, että ne olivat talvisin ilman lämmitystä. Tästä aiheutui usein ajan saatossa erilaisia kosteusvaihteluiden aiheuttamia ongelmia, joista tyypillisin oli sisäilman ”tunkkaisuus”. Perinteisellä runkorakenteena toteutettava lomarakennus onkin syytä varustaa ympärivuotisella peruslämmöllä. “Jos mökki on kesäkäyttöön tarkoitettu, yksiaineinen rakennusmateriaali on turvallisempi valinta”, Mäkinen kertoo. “Ja sen, minkä materiaalin hinnassa menettää, saa rakennusvaiheessa nopeasti takaisin.” Saukko on samaa mieltä. “Vaikka hirsipaketti on hiukan kalliimpi, se on nopeampi pystyttää. Varsinkin omatoimisille rakentajille hirsi on rakennusvaiheessa helpompi vaihtoehto.”
Hirsirakenteisessa mökissä arvo säilyy lautarakenteista pidempään. “Hirrestä rakennetusta vapaa-ajan rakennuksesta saa varmasti paremmin hinnan takaisin kuin lautarakenteisesta. Olen nähnyt, että monet Hongan vanhatkin hirsimökit ovat todella hyvässä kunnossa. Sen sijaan lautarakenteisia mökkejä näkee hyvin huonokuntoisia”, Mäkinen sanoo. “Tämä on totta. Lautarakenteisen mökin arvo laskee kuin käytetyn auton. Totuus on, että Honkarakenteen hirsimökit menevät ensimmäisinä kaupaksi. Hirsirakennuksessa laatu näkyy”, Saukko lisää.
Tiivistetysti asiantuntijat antavat helpon nyrkkisäännön hirsimökin kustannustehokkaaseen suunnitteluun. Yksinkertainen muoto, mieluiten valmiita mallistoja hyödyntäen, ja käyttötarkoituksen mukainen hirren paksuus ovat paras tapa välttää turhat kustannukset. Näillä ohjeilla on hyvä lähteä suunnittelemaan juuri omaan tarpeeseen sopivaa unelmien kesäpaikkaa – pää kesän poutapilvissä, mutta jalat maassa.
Hirrestä rakennetusta vapaa-ajan rakennuksesta saa varmasti paremmin hinnan takaisin kuin lautarakenteisesta.
Anne Mäkinen, Honkarakenne Oyj
Lataa tai tilaa Lomakirja
suunnittelun avuksi
Tutustu kuvastoon, joka tarjoaa sinulle inspiroivia ideoita ja tietoa, kun suunnittelet mökin tai kakkoskodin rakentamista.
Ota yhteyttä – asiantuntijamme auttaa!
- Haluatko lisätietoa rakennushankkeen vaiheista tai kustannuksista?
- Mietitkö sopivaa tapaa toteuttaa unelmasi?
Jätä meille yhteydenottopyyntö ja alueesi Honka-edustaja on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Koko maan kattava myyjäverkostomme on palveluksessasi.
Ota yhteyttä