Vihreä talo -blogista tuttu sisustusvaikuttaja ja sisustusarkkitehtiopiskelija Annika Meder-Liikanen suunnitteli Honkarakenteen arkkitehtien kanssa 1970-luvun kesäpaikoista inspiroituneen Honka Rantama -hirsimökin. Annika perehtyi 70-luvun mökkiarkkitehtuurin tilaratkaisuihin ja tyyppimökkeihin osana omaa mökinrakennusprojektiaan – tähän artikkeliin olemme koonneet aikakauden muotokielestä ja perusperiaatteista kolme inspiroivinta poimintaa.
1. Luksusta on luontoyhteys, toimivat neliöt ja tilojen valoisuus
Oma mökki on ollut Annikalle pitkäaikainen haave jo nuoruudesta lähtien, jolloin perheen 70-luvulla rakennetusta kesäpaikasta jouduttiin luopumaan. Aikakaudelle oli tyypillistä, että mökissä oli vain välttämättömyydet ja ylellisyyttä oli juurikin kokonaisvaltainen rentoutuminen luonnon keskellä. Arkkitehtuuria ohjasivat isot vaakalinjaiset ikkunat ja sitä kautta valoisat tilat, loiva harjakatto ja tarkasti suunnitellut neliöt. Nämä periaatteet ovat luotsanneet myös juuri rakenteilla olevan Rantama-mökin suunnittelua.
Meillä oli mieheni kanssa yhteinen ajatus siitä, mitä mökkeily tarkoittaa. Mökkielämä on erilaista kuin kaupungissa mukavuuksien suhteen ja siellä keskitytäänkin luontoon, järvimaiseman ja takkatulen fiilistelyyn. Rentoutuminen tulee sitä kautta.
Annikalle oli tärkeää, että uusi kesämökki on ekologinen ja kustannustehokas. Hirren paksuus valittiin myös niin, että se on nimenomaan kesäkäyttöön sopiva. Unelmien tontti löytyi sattumalta myynti-ilmoituksen kautta ja se tuntui kohtalon johdatukselta. Tulevan kesäpaikan upeista ikkunoista näkyy rakas järvi, jonka rantamilla Annika on lomaillut nuoruudessaan ystävän mökillä.
Rantama-mökkimallin sisätiloissa voi tuntea luonnon intensiteetin juurikin matalan harjakaton ja isojen vaakaikkunoiden ansiosta. Rantama on äärimmäisen kompakti kesämökki, jossa 70-luvun henki yhdistyy moderniin viimeistelyyn. Teollinen tuotanto ja design ovat läsnä tässä mallissa hienolla tavalla.
Anne Mäkinen, Honkarakenteen pääarkkitehti
Annikan inspiraationa 70-luvun arkkitehtuurille ovat toimineet Heikki ja Kaija Sirenin minimalistinen lamellihirsimökki kiinnostavalla ikkuna-aukotuksella, Kristian Gullichsenin virtaviivainen sekä vaatimattomuuteen pyrkinyt kesäasunto lämminhenkisellä sisustuksella ja Reima Pietilän ohuehkosta lamellihirrestä maailmannäyttelyyn tehty vientisauna, jossa leikitelty kekseliäällä arkkitehtuurilla.
2. Kompakti pohjaratkaisu isolla oleskelutilalla eli tupamalli
Annika perehtyi 20-70-luvun tyyppimökkeihin ja niiden pohjaratkaisuihin kysymys mielessään: mikä on aikaa kestävä mökkeilyn tapa? 70-luvun tilasuunnittelussa tuntui olevan eniten niitä elementtejä, joita Annika haki takaa. Tupamalli eli avoin keittiö- ruokailu- ja olohuonetila tuli suosioon 70-luvulla ja isoon oleskelutilaan käytettiin reilummin neliöitä. Sen sijaan makuusopet ja muut tilat tehtiin hyvin kompakteiksi. Annikan 57-neliöisessä Rantamassa onkin takkatupa, avokeittiö, kaksi pientä makuutilaa, kätevä katettu terassi ja tunnelmallinen pesusauna. Mökki on mitoitettu nimenomaan kolmihenkisen perheen tarpeisiin.
”Miten kuvailisin Rantamaa? Tämä kesämökki on rauhoittava, luonnonläheinen ja siten ylellinen, toimiva, ekologinen ja kustannustehokas, yksinkertainen, oikeastaan vähäeleinen, hyvällä tavalla vaatimatonkin.”
Honkarakenteen arkkitehdit suunnittelivat myös 78-neliöisen Rantaman, jossa on lisäksi wc, suihku ja hieman reilummat huonekoot.
Rantaman julkisivun viimeistelee 70-luvun mökkiarkkitehtuurista inspiraationsa saanut ylipitkä ristinurkka.
3. Oodi luonnonmateriaaleille ja yksinkertaiselle kalustukselle
Aikaa kestävä suunnittelu on ollut Annikan mielenkiinnon kohteena sisustusarkkitehtuurin opinnoissa Aalto-yliopistossa ja oppeja on tarkoitus hyödyntää tulevalla mökilläkin. Luonnonmateriaalit ovat kesämökillä pääosassa: puupintoja, villaa, puuvillaa ja pellavaa. Hirsi rakennusmateriaalina viehätti erityisesti siksi, että se on elinkaareltaan pitkä ja hiilidioksidin sitomisen ansiosta ympäristön kannalta kestävää. Annika on myös pohtinut, että jättäisi kauniit hirret kokonaan käsittelemättä, jotta niihin saadaan kaunis patina mökin tunnelmaan sopien. Aika näyttää, mihin ratkaisuun päädytään.
Hirsi rakennusmateriaalina viehätti erityisesti siksi, että se on elinkaareltaan pitkä ja hiilidioksidin sitomisen ansiosta ympäristön kannalta kestävää.
70-luvun ideologia yltää myös kalustussuunnitteluun. Annika on penkonut suomalaisesta kesäasumisen historiasta kertovia opuksia ja niistä ilmeni arvostus yksinkertaiseen, kierrätettyyn ja mahdollisuuksien mukaan itse tehtyihin kalusteisiin. Mökille tuleekin aikojen saatossa kertyneitä second hand -kalusteita. Jos mökkiraksalta jää puuta yhtään yli, se aiotaan hyödyntää olohuoneen tulevassa sohvalaverissa tai keittiökalusteissa. Säilytystilatkin on mietitty mökin henkeen sopivaksi – juuri kuten siellä lapsuuden kesäpaikassa; sängyn alle vetolaatikot vaatekasseille, hyllyköt vain tarvittaville keittiötarvikkeille ja lipasto mökkiviihdykkeille.
Annika on visuaalinen moniottelija ja arjen nautiskelija, joka on tunnettu Vihreä talo -blogistaan. Lue tarkemmin Rantama-mökkiprojektista Annikan blogista täältä.
Lataa tai tilaa Lomakirja
suunnittelun avuksi
Tutustu kuvastoon, joka tarjoaa sinulle inspiroivia ideoita ja tietoa, kun suunnittelet mökin tai kakkoskodin rakentamista.
HUOM! Rantama-malli on niin uusi, että se ei ole osa kuvastoamme, löydät pohjapiirustukset nettisivuiltamme täältä.
Tutustu kaikkiin 2021 huvilauutuuksiin!
Suosittu huvilamallistomme tarjoaa vaihto-ehtoja erilaisiin tarpeisiin ja toiveisiin. Mökkimalleista on saatavilla useita erilaisille perheille, tonteille ja budjeteille sopivia versioita.
TUTUSTUKuinka voimme auttaa?
Mietitkö sopivaa tapaa toteuttaa unelmasi? Kaipaatko lisätietoa tuotteistamme ja palveluistamme? Koko maan kattava myyjäverkostomme on palveluksessasi myös etänä – anna meidän auttaa!
Ota yhteyttä