Kuvat: Minna Kivinen, Zentuvo, Rendeko
Asuntomessujen japanilaishenkisen Honka Haikun ovat yhdessä suunnitelleet arkkitehti Marko Simsiö, sisustussuunnittelija Maru Hautala ja maisema-arkkitehti Asako Hashimoto. Tässä artikkelissa Asako Hashimoto kertoo millainen on Haiku-talon puutarha ja antaa vinkkejä siihen, miten suunnitella atrium-piha sekä suomalaiseen maisemaan sopiva japanilainen puutarha.
Tutustu Honka Haikuun maisema-arkkitehti Asako Hashimoton kanssa!
Ympäristöjä, jotka ovat harmonisia ja tasapainoisia
Arkkitehti Asako Hashimotolla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus ulkotilojen suunnittelusta. Hashimoto on kotoisin Japanista ja asunut Suomessa vuodesta 2010.
”Sunnittelukohteitani ovat olleet yksityishenkilöiden, asunto-osakeyhtiöiden, kauppojen ja koulujen pihoja. Työskennellessäni Hyvinkään kaupungilla suunnittelin kaupunkiin puistoja”, hän kertoo.
Hashimoto on suunnitellut mm. Hyvinkään asuntomessualueen puiston nimeltään Mihana-En, joka sai vuoden ympäristörakennepalkinnon vuonna 2014. Hän suunnittelee mielellään ihmisille ympäristöjä, jotka ovat harmonisia ja tasapainoisia, ottaen huomioon Suomen vuodenaikojen vaatimukset.
“Minulle on palkitsevinta, että voin luoda ihmisten ympäristöä kauniimmaksi ja mukavammaksi.”
Haiku-runo kiteyttää luonnon maiseman, vuodenajan ja tunteen. Puutarhassa on kiteytettynä ympäröivä luonto.
Asako Hashimoto, maisema-arkkitehti
Honka Haikun puutarhassa on kiteytettynä ympäröivä luonto
Honka Haikun puutarhasuunnittelun inspiraation lähteenä toimi messualueen metsä- ja kalliomaisema. Talo on sovitettu upealle saaristotontille ja japanilainen puutarha symboloi kokonaista maisemaa.
“Haiku-runo kiteyttää luonnon maiseman, vuodenajan ja tunteen. Puutarhassa on kiteytettynä ympäröivä luonto”, Hashimoto kuvailee.
Haikuun toteutettu puutarha on moderni versio perinteisestä japanilaisesta puutarhasta yhdistettynä suomalaiseen maisemaan. Puutarhan eri elementit symboloivat luontoa veden pintoineen ja saarineen abstraktisella muodoilla.
”Suunnitelmassani on kolme osaa: etupiha, sisäpiha ja takapiha. Etupihalla rakennus ja tontti sulautuvat luonnonmaisemaan. Etupiha kuvaa veden virtausta ja saaria luonnonkasveineen. Kulkuväylä on kuin silta, joka kulkee ”joen” ja ”saaren” läpi.”
Erillisenä muusta pihasta on atrium-piha, jossa on kaikkina vuodenaikoina kauniita istutuksia, kuten vaahteria, atsalea ja pallesorvarinpensas. Sisältä olohuoneesta katsottuna sisäpiha muodostaa ikkunan kehystämän luonnon maisemataulun. Spa-osaston näkymä sisäpihan puolelle on kivilyhtyineen kuin japanilaisessa kylpylässä onsenissa. Käytännöllinen takapiha pohjoisen suunnassa kutsuu nuotiopaikalle.
Asako Hashimoton vinkit atrium-pihan suunnitteluun
Japanilaisen puutarhan tyypillinen piirre on, että luontoa esitetään pienoiskoossa.
”Japanilaisessa puutarhassa esimerkiksi vuoria edustavat isot kivet, sora taas kuvastaa jokea tai merta. Haiku-talon etupiha on kahden ison kohoavan kalliopinnan välissä ja muodostaa ikään kuin laakson, johon sijoitin joen saarineen.”
Japanilaisen puutarhan oleelliset elementit kuten kivet, sorat, kivilyhdyt ja kasvit mukautettuna maastoon sopivat Hashimoton mielestäni erilaisiin ympäristöihin hyvin. Suomalaiseen maisemaan sopivat erinomaisesti vesi- ja kiviaiheet. Suomesta löytyy kauniita kiviä, joita voi käyttää japanilaiseen puutarhaan sellaisenaan.
“Suomessa eivät monet japanilaisen puutarhan olennaiset kasvit menesty, joten kannattaa selvittää mitkä kasvit menestyvät Suomen olosuhteissa ja kuitenkin sopivat japanilaisen puutarhan olemukseen.”
Esimerkiksi eri sammallajit ja saniaiset sopivat Hashimoton mielestä loistavasti japanilaiseen puutarhaan. Etelä-Suomessa menestyviä ja japanilaiseen puutarhaan sopivia kasveja ovat esimerkiksi Haikun pihaankin istutetut verijapaninvaahtera, hokkaidonvaahtera, pallesorvarinpensas, japaninkellovaivero (vyöhyke I-II), atsalea, jalokello, hakoneheinä, patjarikko ja varjoyrtti.
“Pidän myös seuraavista Etelä-Suomessa menestyvistä kasvista, jotka sopivat japanilaiseen puutarhaan: koreanvaahtera, rusokirsikka, pihlaja, kääpiövuorimänty, kääpiömänty (Pinus sylvestris ‘Watereri’), alppiruusu, kalmia, hortensia, siperiankurjenmiekka, kuunlilja ja idänvarjosara (variegata).”
Japanilaisessa puutarhassa esimerkiksi vuoria edustavat isot kivet, sora taas kuvastaa jokea tai merta. Haiku-talon etupiha on kahden ison kohoavan kalliopinnan välissä ja muodostaa ikään kuin laakson, johon sijoitin joen saarineen.
Asako Hashimoto, maisema-arkkitehti
Honka Haiku
Tutustu tarkemmin ja inspiroidu Haikun tunnelmasta!
Naantalin Asuntomessut ovat avoinna 15.7.-14.8.2022. Tule tutustumaan hurmaavaan Haikuun ja tapaamaan samalla Hongan asiantuntijoita!
Haikun löydät kohdenumerolla 3 ja tarkempia tietoja talosta sen omalta sivulta:
Tilaa kuvasto suunnittelun avuksi!
Tutustu mallistoihimme kuvastoa selaamalla ja poimi inspiroivat ideat oman hirsikodin tai -mökin toteutukseen.
Kuinka voimme auttaa?
Mietitkö sopivaa tapaa toteuttaa unelmasi? Kaipaatko lisätietoa tuotteistamme ja palveluistamme? Koko maan kattava myyjäverkostomme on palveluksessasi myös etänä – anna meidän auttaa!
Ota yhteyttä