Hirsitalon rakentaja voi valita uuteen kotiinsa perinteistä mäntyhirttä tai suosiotaan kasvattavaa kuusihirttä. Kysyimme asiantuntijoilta, mitä eroa kuusella ja männyllä on hirsirakentamisessa?
Mänty ja kuusi ovat valtapuulajit Suomessa. Molemmat kasvavat metsissämme hyvin.
Eino Hekali, tuotejohtaja
Mäntyhirsi säilyttänyt suosionsa hirsitalon rakennusmateriaalina
Mäntyhirsi on perinteinen ja arvostettu rakennusmateriaali. Aikana, jolloin talot rakennettiin yksipuisista pyörö- tai höylähirsistä, mänty oli kuivuessaan muotonsa paremmin säilyttävänä ehdoton valinta. Kuusi on raaka-aineena eläväisempi, jolloin kuusihirret ennen vanhaan taipuivat ja kiertyivät enemmän.
– Rakennusmateriaalit ovat nykypäivään tultaessa jalostuneet. Nykyisin hirsirakentamisessa käytetään pyörö- ja höylähirsien sijaan kantikkaita lamellihirsiä. Kehitystyön ansiosta kuusesta on tullut männyn rinnalle laadukas rakennusmateriaali, Hongan tuotejohtaja Eino Hekali kertoo.
Männyssä on kuusesta poiketen tumma ja kestävä, erityisen paljon antibakteerisia aineita sisältävä sydänpuu. Kuusen sydänpuu on vaaleamman väristä eikä erotu kuten männyllä.
– Jos rakentamisessa käytettäisiin pelkkää sydänpuuta, päihittäisi mänty teknisesti pitkäaikaiskestävyydellään kuusen. Käytännössä hirsissä ei käytetä pelkkää sydänpuuta, jolloin tässäkin mielessä puukaksikko on tasavahvoilla.
Eroja ei löydy myöskään puun kasvunopeudesta.
– Mänty ja kuusi ovat valtapuulajit Suomessa. Molemmat kasvavat Suomessa hyvin, kuusi paremmin rehevillä kasvupaikoilla ja mänty myös kuivemmilla alueilla ja maapohjilla. Käytännössä puulajit ovat tasavahvoja kasvun suhteen.
Eroa mäntyhirren ja kuusihirren oksakuvioiden ulkonäössä
Jos mänty- ja kuusihirren laatu tai tekniset ominaisuudet eivät suuresti eroa toisistaan, mikä sitten vaikuttaa siihen, kumpaa puuta kannattaa kotiinsa valita?
– Kyse on ennen kaikkea visuaalisista valinnoista, Hekali toteaa. Kuusessa on männystä poikkeava oksakuvio. Kuusen oksat ovat usein pienempiä, mutta niitä on melko tiheässä, ja osa oksista voi olla tummiakin. Tämä miellyttää toisten silmää. Männyn oksakuviot ovat harvassa, mutta ne ovat kookkaampia. Toisten mielestä tämä puolestaan luo kotiin rauhallisemman ilmeen.
Hongan pääarkkitehti Anne Mäkisen mukaan kuusen tiheät, pistemäiset oksalaikut ja pihkataskut saattavat olla edelleen mäntyhirren suuremman suosion syynä.
– Jos rakennuksen eteläisen ulkoseinän maalaa hyvin tummaksi, puun pintalämpö voi auringossa nousta jopa 70-90-asteeseen. Tällöin kuusi voi alkaa valua pihkaa, mänty enemmän suuremmista oksista ja kuusi taas enemmän pihkataskuista. Tämä visuaalinen haitta on vältettävissä, kun seinään valitaan vaalea väritys, Mäkinen neuvoo.
Kuusihirsi tummuu vähemmän
Kuusi on lähtökohtaisesti vaaleampi puu kuin mänty. Käsittelemätön kuusi reagoi mäntyä niukemmin UV-säteilyyn.
– Mänty tummuu valossa kuusta enemmän, kuusi enemmänkin kellastuu. Kuusen vaaleus on perusteltua lähinnä silloin, jos haluaa jättää puupinnan käsittelemättömäksi. Oikealla pintakäsittelyllä puun valomuutokset voidaan tehokkaasti minimoida.
Nykyiset pintakäsittelyjen tehokkaimmat UV-suoja-aineet vähentävät puun tummumista, jolloin kuusen ja männyn ero kaventuu, Hekali muistuttaa.
Anne Mäkisen mukaan sisustustrendit ovat muuttuneet viime vuosina melko dramaattisestikin.
– Kun vielä kymmenen vuotta sitten hirsiseinät käsiteltiin kuultovalkoisiksi, nykyisin halutaan sisustaa luonnollisemmin ja jättää hirsipinnat yhä useammin näkyviin. Tämä on saattanut kasvattaa lähtökohtaisesti vaaleamman kuusen suosiota.
Nykyiset pintakäsittelyaineiden UV-suoja-aineet vähentävät puun tummumista, jolloin kuusen ja männyn ero kaventuu.
Eino Hekali, tuotejohtaja
Kumpi valita hirsitaloon: mäntyhirsi vai kuusihirsi?
- Mänty ja kuusi ovat molemmat ovat valtapuita, jotka kasvavat hyvin.
- Lamellihirressä molemmat puulajit ovat tasalaatuisia.
- Mänty ja kuusi ovat luontaisesti antibakteerisia materiaaleja.
- Kuusi on sävyltään vaaleampi kuin mänty.
- Kuusi säilyttää vaaleutensa mäntyä paremmin käsittelemättömänä.
- Puun tummuminen on ehkäistävissä pintakäsittelyllä.
- Kuusessa on paljon pieniä oksia.
- Männyssä on niukalti, mutta suurempia oksia.
Lataa Hirsitalon rakentajan muistilista
Muistilistamme sisältää pääkohdat, jotka ovat hyvä tietää rakennusprosessiin lähtiessä.
Ota yhteyttä – asiantuntijamme auttaa!
- Haluatko lisätietoa rakennushankkeen vaiheista tai kustannuksista?
- Mietitkö sopivaa tapaa toteuttaa unelmasi?
Jätä meille yhteydenottopyyntö ja alueesi Honka-edustaja on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Koko maan kattava myyjäverkostomme on palveluksessasi.
Ota yhteyttä