Kysyimme tutkijoilta ja asiantuntijoilta, mihin kokemukset hirsikodin viihtyisyydestä ja terveysvaikutuksista perustuvat. VTT:n erikoistutkija Tuomo Ojanen kertoo, kuinka puupinnat tasaavat sisäilman ilmankosteutta. Tampereen yliopiston psykologian dosentti Marjut Walleniuksen mukaan tutkimukset osoittavat, että kaikkia aisteja hellivä puu lievittää stressiä. VTT:n tutkija Tiina Vainio-Kaila kertoo, kuinka puun luontaiset ainesosat saavat taudinaiheuttajat kuolemaan puupinnoilla. Hongan tuotejohtaja Eino Hekali kertoo materiaalivalintojen, kuten Hongan lamellihirsissä käytettyjen turvallisten liimojen, merkityksestä puhtaaseen ja terveelliseen sisäilmaan.
Puu luo terveellisen sisäilman ja vähentää stressiä
Hyvä ja puhdas sisäilma on viihtyisän ja terveellisen asuminen peruspilari.
– Puu on hygroskooppinen materiaali, jolla on kyky tasata sisäilman kosteutta. Kun sisäilman suhteellinen kosteuspitoisuus kohoaa esimerkiksi huonetilassa oleskelun, ruoanlaiton tai peseytymisen seurauksena, puupinta kykenee vastaanottamaan kosteutta itseensä ja tasaamaan sisäilman kosteushuippuja, VTT:n erikoistutkija Tuomo Ojanen kertoo.
Vastaavasti, kun huoneilma lämmityskaudella kuivuu, kykenee puu vapauttamaan sitomaansa kosteutta takaisin huoneilmaan.
– Simulointien perusteella vuotuiset tunnittaiset lämpötila- ja kosteusolot ovat hirsitalossa huomattavasti todennäköisemmin viihtyisyysalueella kuin tilanteessa, jossa rakenteiden kosteuskapasiteettia ei voida hyödyntää, Ojanen kertoo.
Puun kosteutta tasaava vaikutus kestää viikkojen ajan.
– Suomen vaihtelevissa sääoloissa hirsitalon rakenteet voivat tehokkaasti edesauttaa hyvien sisäilmaolosuhteiden pysyvyyttä.
Vaikka ilmanvaihdolla on suuri merkitys sisäilman raikkauteen, puupinta voi leikata sisäilman haitallisia kosteushuippuja jopa ilmanvaihtoa tehokkaammin.
– VTT:n ja Honkarakenteen yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan kahden hengen makuuhuoneessa, jossa kaikki seinät olivat pinnoittamatonta hirttä, oli rakenteiden kosteuden tasoittava vaikutus huoneelle mitoitettua ilmanvaihtoa voimakkaampi. Hirsitalo ei tietenkään korvaa ilmanvaihtoa, mutta puupintaa voidaan tutkitusti hyödyntää parantamaan koettua sisäilman laatua, Ojanen kertoo.
Suomen vaihtelevissa sääoloissa hirsitalon rakenteet voivat tehokkaasti edesauttaa hyvien sisäilmaolosuhteiden pysyvyyttä.
Tuomo Ojanen, VTT:n erikoistutkija
VTT:n erikoistutkija Tuomo Ojanen: Hirsikodissa suotuisampi sisäilma
Ojasen mukaan korkeasta tai vastaavasti alhaisesta ilmankosteudesta on haittaa asumisviihtyvyydelle.
– Kostea sisäilma mielletään tunkkaiseksi ja sen mahdolliset epäpuhtaudet tuntuvat voimakkaammin. Kostea tila koetaan myös lämpimämmäksi kuin huone, jossa ilman suhteellinen kosteus on optimaalinen. Pitkäaikainen hyvin korkea sisäilman kosteus voi lisätä riskiä rakenteiden kosteusvaurioista ja edesauttaa mikrobien, sienten ja homeiden kasvua. Alhainen ilmankosteus voi puolestaan rasittaa hengityselimistöä ja limakalvoja aiheuttaen ärsytystä.
Hongan tuotejohtajan Eino Hekalin mukaan monet perheet kokevatkin, että hirsitalo lisää hyvinvointia.
– Asukkaat kertovat voivansa hyvin hirsikodeissamme. Ihanteellisella ilmankosteudella ja massiivipuun kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävillä ominaisuuksilla on merkitystä, Hekali toteaa.
Terveellisen talon sisäilma on puhdasta. Hongan hirsitalo rakennetaan luonnonmateriaaleista ja muista komponenteista, joista haihtuu huoneilmaan mahdollisimman vähän synteettisiä vierasaineita, VOC-yhdisteitä. Honkarakenne käyttää hirsitaloissaan M1-luokiteltuja, puhtaita rakennusmateriaaleja aina kun mahdollista.
– Olemme tehneet Hongalla yli vuosikymmenen töitä löytääksemme markkinoilta turvallisimmat ja rakenteisiin soveltuvimmat terveelliset vaihtoehdot, Hekali kertoo.
Nykyaikainen hirsitalo tarvitsee tiettyihin kohtiin myös synteettisiä high-tec-ratkaisuja, jotta talosta tulee pitkäikäinen ja energiatehokas.
– Olemme hakeneet esimerkiksi puurakenneliimoihin ja tiivistysmateriaaleihin vähäpäästöiset ja M1-hyväksytyt parhaat turvalliset ratkaisut.
Olemme tehneet Hongalla yli vuosikymmenen töitä löytääksemme markkinoilta turvallisimmat ja rakenteisiin soveltuvimmat terveelliset vaihtoehdot.
Eino Hekali, Hongan tuotejohtaja
Psykologian dosentti Marjut Wallenius: Puu hellii kaikkia aisteja
Tampereen yliopiston psykologian dosentti Marjut Walleniuksen mukaan puu koetaan tutkimusten perusteella rauhoittavaksi materiaaliksi. Puu vaikuttaa suotuisasti paitsi näköaistin, myös kosketuksen kautta.
– Puupinnat saavat huonetilan tuntumaan lämpimältä ja kodikkaalta. Puun koskettaminen antaa turvallisen ja luonnollisen tunnun. Puun tuoksu rauhoittaa, ja puurakennuksen akustiikka on hyvin miellyttävä. Kokemukset ovat samantyyppisiä iästä, sukupuolesta, puulajista tai kansallisuudesta riippumatta, Wallenius kertoo.
Tutkimukset osoittavat: Stressitasot laskevat puun äärellä
Puu vaikuttaa myönteisesti tunteisiin ja lievittää stressiä.
– Stressitasot laskevat, kun ihminen oleilee puuta sisältävässä tilassa tai koskettaa puupintaa. Elimistön stressitilan muutoksia on seurattu mittaamalla muun muassa verenpainetta, ihon sähkönjohtokykyä ja sykevälivaihtelua, Wallenius selittää.
Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jossa mieli ja keho ovat kiinteästi kytköksissä toisiinsa. Puun fyysistä kehoa rauhoittavat ominaisuudet selittyvät todennäköisesti puun aikaansaamilla myönteisillä kokemuksilla ja tunnetiloilla.
– Positiiviset tuntemukset heijastuvat autonomiseen hermostoon, laskevat sympaattisen hermoston aktiivisuutta ja lisäävät parasympaattisen hermoston rauhoittavaa vaikutusta. Vaikutusmekanismi on todennäköisesti samankaltainen kuin metsässä oleillessa tai luonnossa liikkuessa, Wallenius kuvailee.
Puun kokemista ja sen vaikutuksia on tutkittu eri puolilla maailmaa, erityisesti Japanissa. Walleniuksen mukaan tulokset puhuvat puolestaan.
– Yhdenmukaiset tulokset antavat löydöksille vakuuttavuutta. Tutkimusten valossa vaikuttaa ilmeiseltä, että hyvinvointia ja viihtyvyyttä voidaan tukea käyttämällä asuintiloissa aitoa puuta.
Suomen luonto tuo metsän ja puun lähelle etenkin kesäaikaan. Hirsikodin myötä puun kosketus on mahdollista tavoittaa ympäri vuoden.
– Hirsi on suomalaisille perinteisesti loma-asunnoista tuttu, rentouttava materiaali. Nykyisin puun stressiä lievittävät ominaisuudet halutaan yhä useammin osaksi arkea. Maailmalla luonnonrauhaa henkivä hirsitalo on suhteellisen uusi tuttavuus ja kasvavan kiinnostuksen kohde, Eino Hekali kertoo.
VTT:n tutkija Tiina Vainio-Kaila: Mikrobit kuolevat puupinnoilla
Tekniikan tohtori, VTT:n tutkija Tiina Vainio-Kaila, on tutkinut väitöstyössään puun antibakteerisuutta ja sitä, mitä taudinaiheuttajille tapahtuu puun pinnalla.
– Puumateriaalia saastutettiin muun muassa Escerichia coli ja Listeria monocytogenes bakteerikannoilla. Bakteereja sisältävää puupintaa verrattiin vastaavilla bakteereilla käsiteltyyn lasipintaan. Kävi ilmi, että puupinnoilta bakteerit kuolivat tai vähenivät jo parin tunnin kuluessa, kun lasipinnoilla ne säilyivät selvästi pidempään.
Puun antibakteerisuuteen vaikuttavat puun luontaisesti sisältämät uuteaineet, erityisesti hartsihapot. Nämä vaikuttavat aineet tehoavat, kun puu on pinnoittamaton.
Laboratorio-olosuhteissa tehdyn tutkimuksen tuloksia voi pyrkiä soveltamaan myös käytännön asumiseen.
– Pinnoittamaton puu on antibakteerisuutensa vuoksi todennäköisesti hyvä valinta asuintalon pintoihin esimerkiksi seiniin, joita ei puhdisteta usein, Vainio-Kaila toteaa.
Kaikkia puun vaikutusmekanismeja ei vielä tunneta. Näyttää kuitenkin ilmeiseltä, että hirsikodeissa asutaan viihtyisämmin ja terveemmin.
– Tulevaisuuden tutkimuksista selvinnee, onko kyse puun luomasta ihanteellisesta ilmankosteudesta vai kenties kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, jota puun ominaisuudet, esimerkiksi miellyttävä ulkonäkö ja tuoksu ihmiselle tarjoavat, Eino Hekali pohtii.
Tulevaisuuden tutkimuksista selvinnee, onko kyse puun luomasta ihanteellisesta ilmankosteudesta vai kenties kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, jota puun ominaisuudet, esimerkiksi miellyttävä ulkonäkö ja tuoksu ihmiselle tarjoavat.
Eino Hekali, Hongan tuotejohtaja
Viisi pilaria, joihin Hongan terveellisen hirsitalon hyvinvointihyödyt perustuvat
- Puulla on luontainen kyky tasata sisäilman kosteutta. Hyvä ilmanlaatu vähentää hengityselimistön ja limakalvojen ärsytystä.
- Hongan hirsitaloissa käytetään mahdollisimman paljon M1-hyväksyttyjä tuotteita, luonnonmateriaaleja ja vähäemissioisia tuotteita, joista haihtuu huoneilmaan mahdollisimman vähän synteettisiä vierasaineita, synteettisiä VOC-yhdisteitä.
- Hongan hirsitaloissa käytetyt puurakenneliimat ja tiivistysmateriaalit ovat turvallisia ja M1-hyväksyttyjä.
- Aistiystävällinen puu rauhoittaa tutkitusti mieltä ja kehoa alentaen stressitasoja.
- Puu on luontaisesti antibakteerinen materiaali.
Tilaa kuvasto suunnittelun avuksi!
Tutustu mallistoihimme kuvastoa selaamalla ja poimi inspiroivat ideat oman hirsikodin tai -mökin toteutukseen.
Ota yhteyttä – asiantuntijamme auttaa!
- Haluatko lisätietoa rakennushankkeen vaiheista tai kustannuksista?
- Mietitkö sopivaa tapaa toteuttaa unelmasi?
Jätä meille yhteydenottopyyntö ja alueesi Honka-edustaja on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Koko maan kattava myyjäverkostomme on palveluksessasi.
Ota yhteyttä