Moni haaveilee hirsitalon rakentamisesta. Kun unelmat sitten konkretisoituvat rakennusprojektiksi, huomataan, ettei suunnittelutyö suinkaan pääty talopaketin valintaan. Kysyimme Honkarakenteen asiakaspalvelupäällikkö Harri Larkkoselta vinkkejä rakentamisen organisointiin ja aikataulutukseen.
Varaa runsaasti aikaa suunnittelulle
Unelmien hirsikodin puitteet rakennetaan huolellisella suunnittelulla. Harri Larkkosen mukaan rakennusprojektin yksityiskohdat on hyvä lyödä lukkoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. “Suunnitteluun kannattaa panostaa ja käyttää aikaa”, hän vinkkaa. “Se nopeuttaa rakennusvaihetta ja varmistaa, että kodista tulee asukkaan toiveiden mukainen.” Ajatukset hirsikodin neliöistä, materiaaleista ja ratkaisuista kannattaa suhteuttaa budjettiin heti alusta alkaen. “Toiveita tulee peilata siihen, mitä hirsitaloon on valmis sijoittamaan”, Larkkonen neuvoo. “Näin vältytään turhilta lisäkustannuksilta matkan varrella.”
Hirsitalon suunnittelusta ei tarvitse huolehtia yksin. Honkarakenteen Suunnittelupalvelussa toiveet tulevan hirsikodin ratkaisuista käydään läpi yhdessä ammattilaisen kanssa. Suunnittelusopimusta seuraa alkukartoitus, jossa asukkaan toiveiden, budjetin ja tontin rajoitusten pohjalta muodostetaan paras mahdollinen kokonaisuus. “Ammattilaisia kannattaa ehdottomasti käyttää suunnittelun tukena”, Larkkonen painottaa. “Kun suunnittelutyö tehdään alkuvaiheessa huolella, ei ikäviä yllätyksiä tule.”
Suunnitteluun kannattaa panostaa. Se nopeuttaa rakennusvaihetta ja varmistaa, että kodista tulee asukkaan toiveiden mukainen.
Harri Larkkonen, Honkarakenne Oyj
Ota pääsuunnittelija mukaan jo alkumetreillä
Larkkonen suosittelee etsimään rakennusprojektille pääsuunnittelijan hyvissä ajoin, viimeistään tarjousvaiheessa. “Ammattitaitoisen pääsuunnittelijan palkkaaminen ei mene hukkaan”, hän korostaa. “Pääsuunnittelija on rakennuttajan edustaja ja voi auttaa esimerkiksi kilpailutuksessa, budjetin suunnittelussa sekä tontin ja rakennuttamiskustannusten arvioinnissa.”
Pääsuunnittelijan hankkiminen helpottaa tilausvaiheen työtä ja varmistaa, että tuleva hirsikoti vastaa asukkaan toiveita. “Ilman ajoissa palkattua pääsuunnittelijaa tehdään helposti virheellisiä tulkintoja esimerkiksi rakentamisen kustannuksista”, Larkkonen kuvaa. “Kun tarjousvaiheen jälkeen tehdään tilaus, huomataankin, ettei tällainen toteutus onnistukaan. Tulee kylmää vettä niskaan ja joudutaan muutoskierteeseen, mikä tuo lisäkuluja. Rakennushankkeesta tulee tällöin raskas eikä asetetussa budjetissa pysytä. Tämä voi tuoda vaikeuksia hankkeen läpivientiin.”
Pääsuunnittelija on rakennuttajan edustaja ja voi auttaa esimerkiksi kilpailutuksessa, budjetin suunnittelussa sekä tontin ja rakennuttamiskustannusten arvioinnissa.
Harri Larkkonen, Honkarakenne Oyj
Mistä hyvä tontti hirsitalolle?
Suunnittelun ohella hirsitalolle on etsittävä sopiva tontti. Tontin hankintaan on useita vaihtoehtoja. “Tontin voi hankkia kaupungilta tai kunnalta, yksityiseltä maanomistajalta, kiinteistövälittäjältä, yritykseltä tai talotoimittajalta”, Larkkonen luettelee. “Myös Honka-myyjä voi auttaa tontin etsinnässä. Hänellä on kokemusta paikallisista, jo toimitetuista kohteista, ja sitä kautta hän pystyy ehdottamaan tontille sopivia tyyppimallejamme.”
Mieluista tonttia ei kannata ostaa suin päin. “Selvitä ensin rakennusvalvonnasta, mitä tontille saa rakentaa ja tarkista kaava-alueen rajoitukset”, Larkkonen neuvoo. “Asemakaava voi määrittää esimerkiksi rakennuksen muodon tai värityksen, mikä vaikuttaa suunnitteluun.” Myös tontin perustamisolosuhteista on hyvä ottaa tässä vaiheessa selvää. “Tämän voi tehdä esimerkiksi haastattelemalla rakentaneita tonttinaapureita; tarvitaanko louhimista tai paaluttamista vai onko kyseessä tavanomainen, helposti rakennettava tontti pintamaan poistoineen ja kevyine massavaihtoineen”, Larkkonen ohjeistaa. Hän suosittelee tekemään tonttikaupat vasta kun on varmaa, että tonttimaalle saa rakentaa omia toiveita vastaavan hirsitalon eikä yllätyksiä ole odotettavissa maatöidenkään osalta.
Kun sopiva tontti on löydetty ja rakennuslupasuunnitteluvaihe on ohi, on aika hakea rakennuslupaa. Larkkosen mukaan lupaprosessiin kannattaa varata malttia: “Suuremmissa kaupungeissa rakennuslupaa voi joutua odottelemaan jopa puolisen vuotta.” Kasvukeskusten ulkopuolella lupa heltiää nopeammin. “Pienemmällä paikkakunnalla rakennusluvan voi hyvinkin saada jo kuukauden sisään.”
Honka-myyjä voi auttaa tontin etsinnässä. Hänellä on kokemusta paikallisista, jo toimitetuista kohteista, ja sitä kautta hän pystyy ehdottamaan tontille sopivia tyyppimallejamme.
Harri Larkkonen, Honkarakenne Oyj
Suunnittele tarkasti, niin rakennusvaihe sujuu jouhevasti
Kun tontin raivaus ja maanrakennustyöt alkavat, siintää mielessä jo kuva valmiista hirsikodista. Muuttolaatikoita ei kannata kuitenkaan vielä kaivaa esiin, sillä hirsitalon valmistuminen vie Larkkosen mukaan noin 12 kuukautta. Kun valmis hirsitalo sitten seisoo jylhästi tontilla, täytyy kodissa tehdä vielä erilaisia tarkastuksia. “Ennen sisäänmuuttoa hirsitalolle tulee tehdä lopputarkastukset liittyen talotoimittajan ja muiden urakoitsijoiden töihin sekä muuttotarkastus rakennusviranomaisen kanssa”, Larkkonen kertoo. “Niiden järjestämisestä vastaa joko rakennuttaja tai hänen hankkimansa vastaava työnjohtaja.”
Aikataulussa pysymistä edesauttaa huolellinen suunnittelutyö. “Avoimia asioita tai muutoksia ei ole järkevää jättää rakentamisen ajalle”, Larkkonen muistuttaa. “Kun suunnittelee hyvin ja huolellisesti, niin säästyy viivästyksiltä ja ylimääräisiltä kustannuksilta.” Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty onkin lause, joka kannattaa ottaa ohjenuoraksi läpi rakennusprojektin. “Vähän kliseehän se on, mutta pitää rakentamisessa erittäin hyvin paikkansa”, Larkkonen naurahtaa.
Avoimia asioita tai muutoksia ei ole järkevää jättää rakentamisen ajalle. Kun suunnittelee hyvin ja huolellisesti, säästyy viivästyksiltä ja ylimääräisiltä kustannuksilta.
Harri Larkkonen, Honkarakenne Oyj
Harri Larkkosen vinkit onnistuneeseen rakennusprojektiin:
- Pohdi toiveitasi ja pidä mielessä käytettävissä oleva budjetti. Mieti mitä asumiselta haluat, keskustele ja etsi tietoa!
- Panosta alkuvaiheen suunnittelutyöhön. Kun suunnittelet hirsitalosi huolellisesti etukäteen, vältyt ikäviltä lisäkustannuksilta ja aikatauluviiveiltä matkan varrella.
- Hyödynnä ammattilaisten apu. Hanki pääsuunnittelija jo tarjousvaiheessa ja etsi myös muut ammattilaiset hyvissä ajoin. Yksin ei rakennusprojektia tarvitse eikä kannatakaan viedä läpi.
Lataa tai tilaa Kotikirja
suunnittelun avuksi
Honka Kotikirja tarjoaa sinulle inspiroivia ideoita ja tietoa, kun suunnittelet oman kodin rakentamista.
Ota yhteyttä – asiantuntijamme auttaa!
- Haluatko lisätietoa rakennushankkeen vaiheista tai kustannuksista?
- Mietitkö sopivaa tapaa toteuttaa unelmasi?
Jätä meille yhteydenottopyyntö ja alueesi Honka-edustaja on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Koko maan kattava myyjäverkostomme on palveluksessasi.
Ota yhteyttä